Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Víra, svoboda, okupace. Stezky provedu po brněnských stopách třetího odboje

Moravské zemské muzeum (MZM) zmapovalo průběh brněnského třetího odboje a vytvořilo tři naučné stezky, které vedou po stopách událostí nedávných dějin. Návštěvníci se dostanou k bývalé redakci vysílání rozhlasu po drátě, na místo pamatující politické procesy nebo ke konspirační vile Státní bezpečnosti.

Stezky třetího odboje připravilo MZM společně s občanským sdružením Paměť. Dvě z přichystaných cest, Víra a Svoboda, se týkají přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacátého století, stezka Okupace se věnuje dění z roků 1968 a 1969. „Stezky třetího odboje jsou tu pro všechny, které zajímá naše minulost, a chtějí vidět na vlastní oči místa, kde se tyto dějiny psaly. Jsou to samozřejmě veskrze smutné události, ale je důležité na ně myslet a nezapomínat," vysvětlil jeden z autorů projektu a badatel MZM Luděk Navara.

Interaktivní mapy zaznamenávající jednotlivé stezky mohou zájemci najít na webových stránkách projektu. Ve svém volném čase pak mohou následovat jednotlivá vyznačená stanoviště a na místa opředená brněnskými událostmi protikomunistického vzdoru se na vlastní oči podívat.

Náhled do pozadí dějin

Stezka Víra vede od dnešního Stadionu Brno, kde se konaly politické procesy včetně známého odsouzení kněze Oto Mádra. Návštěvníky provede kolem kněžského alumnátu a nabídne vzpomínku na spisovatele a intelektuály čtyřicátých a padesátých let minulého století. Jedno ze stanovišť se nachází také u domu, v němž dožíval jeden z nejvýznamnějších politických představitelů první republiky a katolický kněz Jan Šrámek. 

Druhá trasa zavede do míst, kde lidé po únoru 1948 bojovali o svobodnou zemi. Provede kolem konspirační vily Státní bezpečnosti, jejíž lokace byla donedávna záhadou. Návštěníci díky ní zavítají také před soudní budovou na Rooseveltově, v níž se událo několik procesů. 

Stezka Okupace se ústředně věnuje bývalé redakci vysílání rozhlasu po drátě, která se nacházela na Dominikánském náměstí. Právě rozhlas po drátě totiž navzdory okupaci jako jediný fungoval a nabízel Brňanům informace o pohybu vojsk či politické situaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Vladimír Hradec

Štítky stezka, Moravské zemské muzeum, odboj, třetí, Státní bezpečnost, Luděk Navara, Brno, Jan Šrámek, Oto Mádr, Únor 1948, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víra, svoboda, okupace. Stezky provedu po brněnských stopách třetího odboje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.