Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnské ohňostroje budou na Špilberku, zahájí je hudba Pink Floyd

Tradiční letní akce Ignis Brunensis, která je mezi lidmi známá jako brněnské ohňostroje, se letos opět odehraje nad hradem Špilberk. Pět uměleckých představení se uskuteční během sobotních večerů a nově je navíc doplní také dronová show, která představí stovku strojů.

Stejně jako minulý rok opouští Ignis Brunensis obvyklé zázemí u brněnské přehrady a kvůli koronaviru se přesouvá k hradu Špilberk, na který je dobrá viditelnost z mnoha městských částí. Čtyřiadvacátý ročník si pro návštěvníky přichystá celkem pět uměleckých představení, jež se odehrají v průběhu léta. Některé z ohňostrojů jsou mezinárodním i mezikontinentálním počinem. Festival bude stát šest milionů korun.

Pink Floyd i westernová hudba

Akci zahájí v sobotu 26. června ohňostrojový muzikál "Velké naděje". Na obloze se představení objeví za doprovodu sedmi skladeb legendární britské skupiny Pink Floyd, jejíž písně léta obsazovaly vrchní příčky hitparád. První ohňostroj bude ryze českým projektem a zazní při něm hity Run Like Hell, Money či High Hopes, po kterém dostal muzikál svůj název.

Druhý, a tentokrát již mezinárodní, projekt "Bylo, nebylo..." mohou zájemci pozorovat v sobotu 3. července, kdy se nad Špilberkem rozzáří nebe za doprovodu skladeb italského umělce Ennia Morricone. „Show s názvem "Bylo, nebylo..." jsme věnovali Morriconemu, jehož hudba často vznikala v České republice. Známé jsou skladby ke spaghetti-westernům jako Tenkrát na západě nebo Hodný, zlý a ošklivý," řekl ohňostrojný designér Jaroslav Štolba. Netradiční westernový ohňostroj bude v režii Česka, Německa a Rakouska. Detaily dalších ohňostrojů organizátoři zatím neprozradili.

Letošní novinky

Novinkou budou v letošním ročníku online přenosy ohňostrojů i dronová show na Kraví hoře, která se připravuje na 7. srpna. „Show bude odkazovat na letošní jubileum šedesáti let člověka ve vesmíru. Akce k oživení tradiční přehlídky ohňostrojů předvede stovku dronů,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI).

Vítězný ohňostroj letos vyberou sami diváci, kteří své favority budou moci podpořit na facebookovém profilu akce. Díky online přenosům se do výběru nejlepšího počinu zapojí lidé ze všech koutů světa. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ignis Brunensis, ohňostroje, Špilberk, dronová show, ohňostroj, Pink Floyd, hudba, představení, Česko, Ennio Morricone, Tomáš Koláčný, Brněnská přehrada, Money, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské ohňostroje budou na Špilberku, zahájí je hudba Pink Floyd  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.