Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Přišla o vilu v Izraeli a je šťastná, Žilková zazáří v brněnském divadle

Brněnskou Kraví horu rozehrají v létě představení Divadla Bolka Polívky, která se odehrají v areálu přírodního amfiteátru. Na pódiu se uskuteční premiéra inscenace amerického dramatika Paula Elliota S láskou Mary, která láká na aktuální téma a Veroniku Žilkovou v hlavní roli.

Veronika Žilková (59) je filmová a divadelní herečka, držitelka Českého lva a manželka herce a politika Martina Stropnického. V posledních letech pobývala v Izraeli.

Divadlo Bolka Polívky zavádí letní scénu na brněnské Kraví hoře. Přes pět set diváků se usadí do sedadel v přírodním amfiteátru z šedestých let minulého století, který se nachází poblíž koupaliště. K návštěvě divadla láká nová inscenace S láskou Mary, jejíž hlavní role se ujala herečka Veronika Žilková. Hořkou komedii čeká dvojitá premiéra, a to 17. a 18. července ve 20:30.

Hra z pera amerického herce a dramatika Paula Elliota se ve Spojených státech hraje od roku 2013 a v Evropě byla dosud uvedena v Bulharsku a Polsku. Zkoušky českého provedení značně zkomplikoval koronavirus, Žilková ale o období nacvičování mluví jako o nejhezčích chvílích života. „V době, kdy se všichni hroutili, protože je zle, jsem mohla být s úžasnou partou lidí. Byl to pro mě obrovský zážitek, když se strašně moc věcí nesmělo, ale my jsme mohli zkoušet,“ popsala herečka.

Veronika Žilková na pódiu letní scény.

Režie hry S láskou Mary se ujal Petr Halberstadt a kromě Žilkové se v ní objeví také Eva Novotná, Gabriela Štefanová či Ondřej Dvořák. Příběh o čtyřech dámách, z nichž jedna zemře, je podle Halberstadta v současné době tematický. „Poselství hry je velmi aktuální. Pojednává o odcházení člověka, se kterým bylo v poslední době bohužel mnoho z nás konfrontováno, protože znalo někoho, kdo byl covidem postižen natolik, že už tu s námi není,“ vysvětlil.

Ke ztvárnění role Connie se Veronika Žilková dostala přes svého kamaráda Bolka Polívku, který ji oslovil na kostýmní zkoušce seriálu. Protože byla v dané době kvůli koronaviru dobrovolně evakuovaná z Izraele, kde se svým manželem už čtyři roky pobývá, rozhodla se roli přijmout, a v Česku tak od loňska tráví mnohem více času. „Zcela nechtíc jsem přišla o vilu v Izraeli a teď sedím tady a jsem šťastná,“ shrnula Žilková situaci ovlivněnou pandemií.

Nová letní scéna nabídne čtyřicet divadelních večerů. Na návštěvníky čeká také občerstvení, vzhledem k současně platným opatřením si ho ale budou moci vychutnat jen mimo hlediště. Dopravu za kulturním zážitkem usnadní posílené tramvajové spoje číslo 4 i blízké parkoviště.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hra, divadlo, brno, divadlo bolka polívky, Veronika Žilková, Izrael, Bolek Polívka, láska, herec, amfiteátr, COVID-19, vila, Martin Stropnický, představení, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přišla o vilu v Izraeli a je šťastná, Žilková zazáří v brněnském divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.