Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Peníze na obnovu Muchova památníku chtějí Ivančice získat prodejem pohlednic

Ivančice v okrese Brno-venkov chtějí obnovit památník rodáka Alfonse Muchy. Financování má zajistit takzvaný fundraising, při němž lidé přispějí nákupem pohlednic s vyobrazením triptychu Tři věky: Věk lásky, Věk rozumu, Věk moudrosti, který Mucha před svou smrtí v roce 1939 naskicoval. Dílo vydala na třech pohlednicích Státní tiskárna cenin, pohlednice jsou v limitované sérii a opatřené stíracím výherním polem. Cílová částka na úspěšnou obnovu je 15 milionů korun, uvedl dnes v tiskové zprávě místostarosta Ivančic Roman Sládek.

Památník je zároveň muzeem. Rekonstrukci potřebuje jak z pohledu kulturního, tak jz pohledu turistické atrakce. Radnice dlouho sháněla vhodný námět pro připravované pohlednice, skici Tří věků k účelu obnovy muzea zdarma poskytl malířův vnuk John Mucha. „Alfons Mucha namaloval mnoho původních skic Tří věků, které se dochovaly v různém stavu, ale žádná z nich nebyla pro takovýto účel vhodná. Rozhodl jsem se, že Ivančicím poskytnu Tři věky v dosud nezveřejněné kolorované verzi, a věřím, že k vybrání dostatečného množství financí na obnovu muzea pomohou," uvedl John Mucha.

Muchův nedokončený triptych vyjde na třech sběratelských pohlednicích, každá v nákladu 20 tisíc kusů. Pohlednice už je možné koupit na internetu. Jedna pohlednice tam lze koupit za 777 korun, triptych za 1555 a triptych exclusive za 9999 korun.

"Zástupci města nás oslovili, zda bychom jim pomohli vyrobit pohlednice, které budou něčím výjimečné. Kromě nádherného motivu jsme na zadní stranu umístili stírací pole podobné losům loterijních společností, vyrobené pomocí bezpečnostní technologie a ukrývající možnou výhru. Současně jsme na přední stranu umístili kromě triptychu také podobiznu Alfonse Muchy a jeho podpis, obojí lze ale vidět pouze pod UV světlem," uvedl Tomáš Hebelka ze Státní tiskárny cenin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, výtvarné, Ivančice, pohlednice, Alfons Mucha, Státní tiskárna cenin, muzeum, okres Brno-venkov, John Mucha, památník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze na obnovu Muchova památníku chtějí Ivančice získat prodejem pohlednic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.