Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Netflix láká na Amy Adamsovou či na klaustrofobické sci-fi, HBO na Zločin století

Netflix nabídl za uplynulý týden napínavé sci-fi Kyslík nebo mrazivý thriller Žena v okně v hlavní roli s Amy Adamsovou. U českého publika v současnosti boduje i polské Sexify nebo kriminálka Had. Ve své filmotéce má také pár letošních oscarových filmů. HBO GO pak nabízí dokument o zneužívání léčiv nebo kriminální minisérii s Kate Winsletovou.

Kyslík

Mladá žena (Mélanie Laurentová) se probudí v kryokomoře. Neví, kde je, kdo je, nedokáže si na nic vzpomenout. Musí si ale pospíšit a dostat se z uzavřeného prostoru ven, než jí dojde kyslík, jehož stav se jí zobrazuje na displeji. Jakmile klesne na nula procent, udusí se. Paprsek naděje jí svitne ve chvíli, kdy s ní přes reproduktor naváže spojení neznámý muž. Půjde mu o její záchranu, nebo se bude vyžívat v jejím postupném umírání?

Režisér Alexandre Aja natočil tísnivý klaustrofobický sci-fi thriller s nepříjemnou atmosférou, kterou dokázal vystihnout již ve filmech Zrcadla či Hory mají oči. Rozehrává psychologickou hru, během které divák lapá po dechu, kdy se hlavní hrdince podaří si vzpomenout kým je a dostat se na svobodu. Sympatická Mélanie Laurentová se do podvědomí diváků dostala filmem Quentina Tarantina Hanebný pancharti, kde ztvárnila roli Shosanny. V kyslíku uplatnila i svůj rodný jazyk, jelikož je celý film ve francouzštině. Netflix ovšem nabízí i verzi dabovanou do češtiny.

Laurentové se nedá upřít snaha, film přeci jen stojí už z podstaty věci na jejím hereckém výkonu, ale zkrácení stopáže o čtvrt hodiny by mu dodalo na tempu. I tak si ale snímek zvládá po celou dobu udržet napětí, což je chvályhodné. Filmy, ve kterých hlavní hrdina bojuje o přežití v neznámém prostředí, ze kterého zdánlivě není úniku, jsou pro scénáristy stále vděčnou látkou a tvůrci Kyslíku se nemusejí stydět ani za hlavní pointu filmu.

Kyslík není přelomovým snímkem, je to však řemeslně zdatně odvedený kus, a milovníci filmů jako Gravitace či Pohřben zaživa si přijdou na své.

Kyslík (2021). Zdroj: Netflix

Kyslík (2021). Zdroj: Netflix

Žena v okně

Hitchcockovo Okno do dvora se stalo inspirací již nespočtu filmů. Teď se k nim připojuje i mysteriózní thriller Joa Wrighta Žena v okně, jehož hlavní hrdinka trpí úzkostmi a kvůli agorafobii neopouští svůj dům. Stane se však svědkem vraždy, která se odehraje v protějším domě. To jí ale nikdo nechce věřit. Do hlavní role se studiu podařilo získat oscarovou Amy Adams – zdálo by se tedy, že je zaděláno na úspěch.

Látka ovšem skončila v rukou Joe Wrighta, který má doposud na svědomí filmové adaptace Annu Kareninu, Nejtemnější hodinu či adaptaci knihy Jane Austenové Pýcha a předsudek. Snímky to jsou kvalitní, nicméně u všech z nich se mohl Wright odpíchnout od kvalitního scénáře či knižní předlohy. Z knihy vychází i Žena v okně, jejíž předloha má mírně nadprůměrné recenze. Problém však nastává u scénáře, který nepřináší nic, co už bychom na plátně neviděli.

A je to škoda. Amy Adams by utáhla i životopisný snímek o klanu Kardashianů a dokázala by z něj udělat koukatelnou podívanou. Tady jí sekundují Gary Oldamn či Julianne Mooreová. Nikdo z nich však bohužel nezachrání klišé, která film provázejí. Žena v okně přitom není špatný snímek. Kromě solidních hereckých výkonů je příběh podbarven působivou hudbou Dannyho Elfmana, což je mimo jiné dvorní skladatel Tima Burtona, a mrazivou atmosféru dokáže doprovodit s přehledem.

Co se filmu daří je také udržovat diváka téměř až do samotného finále, které je také poměrně zdařilé, v nevědomosti a napětí. I tak vám ale film po nějakém čase s podobnými snímky splyne. Pokud se vám líbilo Okno do dvora či povedená Disturbia s Shiou LaBeoufem, která taktéž vychází z Hitchcockova tématu, můžete aspoň porovnat, nakolik zdařile se jim Žena v okně (ne)vyrovnává a zjistit, zda hlavní hrdinka opravdu viděla vraždu, nebo je jen labilní a psychicky nemocná.

Žena v okně (2021). Zdroj: Netflix

Zločin století

Dvoudílný dokument HBO obviňuje politické činitele a vládu z nadměrné produkce a bezohledné distribuce a zneužívání syntetických opiátů v USA. První část dokumentu se zaměřuje na společnost Purdue Pharma, která úzce spolupracovala s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, aby mohl být lék Oxycotin schválen pro širší použití.

Druhá část dokumentu se pak zabývá masovým marketingem propagujícím lék Fentanyl. Společnost Insys Therapeutics začala totiž podplácet lékaře, aby lék předepsali, a to i přes to, že v souvislosti s jeho užíváním umíralo více než čtyřicet lidí denně.

Podvodné marketingové taktiky ve farmaceutickém průmyslu jsou stále aktuálním tématem a tvůrci dokumentu v souvislosti s koronavirovou krizí vyčíhli pravý čas, kdy svůj film představit světu.

Zločin století (2021). Zdroj: HBO

Oscarové filmy

Před třemi týdny rozdala filmová akademie sošky Oscarů. Řadu z oceněných či nominovaných filmů si můžete pustit na streamovacích službách.

Netflix nabízí film Mank od režiséra Davida Finchera, který pojednává o vzniku kultovního snímku Občan Kane. Životopisné černobílé drama získalo cenu za nejlepší kameru a výpravu.

Historické drama Chicagský tribunál, které neproměnilo ani jednu ze šesti nominací, přenese diváka do roku 1968, kdy se původně pokojný protest proti sjezdu demokratů zvrhne v násilné střety s policií. Režisér a scénárista Aaron Sorkin vykresluje soudní proces s organizátory protestů, který po incidentu následoval.

Střípky ženy jsou dramatem, kde se žena musí vyrovnat s jednou nejtěžších životních situací, a to ztrátou dítěte po domácím porodu. Film s na Oscara nominovanou Vanessou Kirbyovou rozebírá vztah ženy, jež se vyrovnává s návaly emocí a smutkem, s jejími blízkými.

Chicagský tribunál (2020). Zdroj: Netflix

Sexify

Poláci přicházejí se seriálem rozebírajícím sexuální život studentů. Je o kamarádkách z vysoké školy vymýšlejících mobilní aplikaci, která by měla ženám dopomoct k nezapomenutelnému orgasmu. Sexify je očividně více než inspirováno seriálovým hitem Sexuální výchova, ať už tématem, kdy studenti pomáhají druhým, aby měli uspokojivější sexuální zážitky, nebo vizuálem s křiklavými barvami.

Seriálu se nedá upřít snaha hovořit o tabu tématech, ale bylo by zajímavé, kdyby se v seriálu z polského prostředí do budoucna řešila například otázka potratů, homosexuality nebo transsexuality. Seriál by tak mohl těžit ze zasazení do prostředí katolického Polska a odlišit se tak od svého silnějšího soupeře, britské Sexuální výchovy.

Sexify (2021). Zdroj: Netflix

Had

Kriminální thriller zasazený do sedmedesátých let dvacátého století si klade za cíl seznámit diváka s osobností nelítostného vraha Charlese Sobhraje, známého také pod přezdívkami Had nebo Bikini killer, který řádil v jihovýchodní Asii a měl spadeno na turisty, kteří tady navštívili Hippie Trail. Osobnost Sobhraje je pro televizní obrazovku určitě zajímavá, záporáci jako hlavní hrdinové jsou u diváků oblíbení, například Pablo Escobar v Narcos. Ten je však divákovi na rozdíl od Hada známý.

A možná právě tady se divák bude trochu ztrácet. V Hadovi se prolínají dvě dějové linky, skáče se v čase tam a zpátky. Nepozornému divákovi tedy může leccos uniknout a může se pak ztrácet. Pokud se však zajímáte o příběhy reálných vrahů a máte rádi seriály, které informují o jejich životech, s Hadem nešlápnete vedle.

Had (2021). Zdroj: Netflix

Mare z Easttownu

HBO po úspěšné minisérii Mildred Piercová opět vsadilo na Kate Winsletovou. Ta v Mare z Easttownu ztvárňuje detektivku z malého pensylvánského města, kterým otřese vražda. Syrové atmosféře pomáhá, že se seriál nezabývá pouze detektivní linkou, ale také odhaluje tajemství místních postav, které rozhodně mají co skrývat. A to včetně komplikované hlavní hrdinky, jejíž strastiplný životní osud se divák postupně dovídá.

Snoubení pracovního a osobního života, který se Mare mírně rozpadá pod rukama, dává vzpomenout Amy Adamsové, která před lety zazářila v minisérii HBO Ostré předměty a Winsletová nezáří o nic méně. Mare z Easttownu se kromě nadšencům pro kriminálky zavděčí i milovníkům lidských dramat, o která zde není nouze. Seriál je k dispozici s českými titulky, dabing na sebe však nejspíš nenechá dlouho čekat.

Mare z Easttownu (2021). Zdroj: HBO

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky filmové tipy, Netflix, HBO Go, seriál, film, Amy Adamsová, okno, HBO, science fiction, Kate Winsletová, thriller, televizní seriál, Mélanie Laurentová, měsíční moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netflix láká na Amy Adamsovou či na klaustrofobické sci-fi, HBO na Zločin století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.