Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zámek v Moravském Krumlově má novou lucernu, opravy věže skončí na podzim

Oprava moravskokrumlovského zámku, která odstartovala loni, má za sebou první viditelné výsledky. Rekonstrukce odhalila několik historických zajímavostí a přinesla zámku novou lucernu.

Zámecké opravy v Moravském Krumlově odkryly staré malby, knížecí toaletu i vlčí jámu, která v minulosti chránila původní hrad, kolem nějž byl veliký příkop. Na zámku navíc září nová lucerna, tedy věžovitý nástavec s okny na vrcholku kupole.

„Nechali jsme pozlatit báně i vlaječku, takže budou krásně vidět ze široké dálky. Z lešení kolem věže nyní vykoukla nová lucerna,“ řekl místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek (KDU-ČSL). Podle jeho slov se bude opravovaná zámecká věž postupně odhalovat a do podzimu bude celá tato etapa hotová.

Město usiluje také o získání původního vybavení, které chce navrátit do rekonstruovaných místností zámku. V jihovýchodním přístavku bude umístěno bezbariérové infocentrum a úpravou projde bude také prostor před ním. Lákadlem pro turisty se stane ochoz věže, který nabízí úchvatný pohled na město i rozsáhlý zámecký park. V přípravách je také úprava dalších částí zámku i prvního nádvoří. 

Na zámek se po letech vrátí také Slovanská epopej. V zrekonstruovaných prostorách východního křídla, který poskytuje vhodné podmínky pro umístění pláten, nyní běží zkušení provoz. V následujících týdnech budou Muchova plátna převezena z Prahy na zámek. „Předpokládáme, že prvním návštěvníkům otevřeme expozice se začátkem letní sezóny,“ dodal Zdeněk Juránek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Flickr.com, Archiv FB Zdeněk Juránek

Štítky zámek, Moravský Krumlov, Zdeněk Juránek, KDU-ČSL, oprava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Moravském Krumlově má novou lucernu, opravy věže skončí na podzim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.