Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Brněnskou přehradu začnou brázdit výletní lodě, zahájí letošní plavební sezonu

Jaro na Brněnské přehradě již tradičně zpestří zahájení plaveb výletních lodí. Začátek 75. plavební sezony se ale letos musí obejít bez oslav a za dodržování hygienických opatření. První cestující se nalodí zítra.

Na vody Brněnské přehrady se po zimní pauze vracejí lodě Dopravního podniku města Brna. Historicky již 75. plavební sezona odstartuje zítra, stejně jako v loňském roce se však odehraje v komornějším duchu a bez zahajovacího ceremoniálu. První plavidlo z přístaviště odpluje v 8.30.

Návštěvníci si letos mohou plavbu užít o dva týdny dříve, než je obvyklé. Brzký start lodní dopravy má odlehčit vytíženým spojům a zajistit návštěvníkům zpestření volného času. „Zejména o víkendech vnímáme zájem lidí o přepravu do oblíbených výletních lokalit, jako jsou Soběšice, Kohoutovice nebo právě Brněnská přehrada a mnohdy musíme nad rámec jízdního řádu spoje posilovat,“ vysvětlil rozhodnutí generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Na palubách lodí platí stejná pravidla jako ve vozech MHD, cestující musejí mít nasazený respirátor a k dispozici jim bude také dezinfekce. Jak ale ukazuje statistika z loňského roku, ani ztížené podmínky výletníky pravděpodobně nedonutí na oblíbenou lodní atrakci zanevřít. Během loňska převezla sedmičlenná flotila dopravního podniku na 243 tisíc cestujících, což je o dva tisíce hlav méně než v roce 2019. 

Jedna jednopalubová a šest dvoupalubových lodí, a to včetně loni zrekonstruované lodě Morava z roku 1955, prošly během zimního odpočinku nutnou renovací, a na přehradu se tak vrátí v novém kabátě. „Přes zimu jsme na lodích provedli kontrolu, servis a revizi elektro výzbrojí, servis všech systémů, ale také opravy interiéru a výstrojí plavidel, obnovili jsme nátěry a tak dále,“ uvedl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv DPMB

Štítky lodě, DPMB, plavební sezona, Brněnská přehrada, Dopravní podnik města Brna, Soběšice, výletní loď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou přehradu začnou brázdit výletní lodě, zahájí letošní plavební sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.