Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Uvnitř madony z Paláce šlechtičen v Brně se skrývá starší socha

Socha Černé madony z kaple brněnského Paláce šlechtičen uvnitř skrývá pozůstatky starší řezby z 15. století. Nejspíš se těšila velké úctě, ale v 17. století už byla poškozená, a tak torzo dostalo novou vnější podobu a také novou hlavu. Záměrem bylo udržet kontinuitu s původní sochou.

Vnější podoba Černé madony pochází z konce 17. století. Starší korpus z lipového dřeva datovali odborníci z univerzity v Lecce pomocí radiokarbonové analýzy do 15. století.

Je to v moravském prostředí unikátní záležitost, kdy na sochu z 15. století, která musela být nějakým způsobem uctívána a musela být významná, byl implementován nový obal, nová krásná řezba,“ popsal historik umění Martin Číhalík.

Na základě podrobného průzkumu sochy, který zahrnoval také vyšetření na počítačovém tomografu, nyní vznikne koncepce jejího restaurování a budoucího vystavování.

Dřevěná socha madony s dítětem je hlavním prvkem oltáře v kapli paláce. Kaple je zasvěcena Obětování Panny Marie, tudíž i fresková výzdoba stěn a klenby nese mariánské motivy.

Palác šlechtičen pochází z let 1674 až 1679, původně sloužil ústavu pro výchovu a zaopatření nemajetných a osiřelých dívek z aristokratických, případně významných měšťanských rodin. Od 60. let minulého století jej využívá Etnografický ústav Moravského zemského muzea.

Palác včetně kaple v přízemí prochází celkovou rekonstrukcí. Pro veřejnost by se měl otevřít znovu na přelomu podzimu a zimy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZM

Štítky Muzeum, Kultura, Brno, Památka, socha, kaple, Lecce, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uvnitř madony z Paláce šlechtičen v Brně se skrývá starší socha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.