Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Technické muzeum láká na únikovou hru, Mars i roboty. Program je dostupný online

Technické muzeum pro své návštěvníky připravilo bohatý program pro děti i dospělé. I přesto, že se do budovy momentálně nikdo nedostane, může navštívit internetové stránky, kde na zájemce čeká výlet do historie, online kvízy a dokonce i dobrodružná úniková hra. 

Za programem se po síti může vydat opravdu každý, muzea online si sice nejvíce užijí zejména rodiny s dětmi, na zájemce ale čekají i vědecké pokusy nebo zajímavosti ze světa robotů

S novou únikovou hrou se přeneseme do století páry a ještě dál, k objevení elektřiny až po vynález knihtisku. Do jednotlivých muzejních expozic jsme ukryli klíče, které obsahují šifrovačky a hádanky, díky kterým se zábavnou formou mohou návštěvníci seznámit s největšími historickými vynálezy, virtuálně se svézt a poznávat historické automobily a automobily reálného socialismu v jedné z nejnavštěvovanějších expozic Technického muzea v Brně – Pozor, zákruta!. Nevynecháme ani období první republiky, kde se třeba dozvíte, co si vzít na sebe, kdyby se Vám náhodou nepodařilo z naší únikovky uprchnout zpátky do přítomnosti,” představuje novou muzejní hru lektor Zbyněk Rederer.

Zábava pro všechny

Na virtuální prohlídku historie muzeum láká děti i dospělé a to mezi místními i cizinci. Online expozice na návštěvníky čeká jak v češtině, tak i anglicky. 

Pro všechny, kteří k nám teď do muzea nemohou, jsme připravili i celomuzejní online kvíz s názvem “Výlet do technické historie”, ve kterém jsme se snažili z našich sbírek vybrat unikátní exponáty nebo třeba ty, které častokrát překvapí a pobaví svým využitím. Zajímavostí jsou i nástroje, jejichž původní použití dnes zná jen málokdo a přitom by se bez nich v minulosti lidé neobešli. Kvíz jsme připravili i v anglické verzi,” pokračuje Rederer.   

Ze Země na Mars

Komu by se nechtělo unikat pod stresující časomírou z muzejních expozic a poznávat historické předměty, může se doma zabavit jednoduchými vědeckými pokusy nebo se také dozvědět něco víc o přistání amerického roveru Perseverance na Marsu. 

Nabídku pestrých aktivit, kterými si lidé mohou zkrátit čas, který teď tráví doma, uzavírají muzejní noviny. Tzv. ROBONOVINY, to je magazín speciálně vytvořený pro výstavu ROBOT2020 plný zajímavostí ze světa robotiky. Jak dobyli Rossumovi roboti jeviště a kdo je skutečným autorem slova robot? Sebere umělá inteligence lidem identitu? Nad těmito a dalšími otázkami se v několika rozhovorech zamýšlí například i odborníci a spoluautoři výstavy z brněnského VUT.

Návštěvníkům je na webových stránkách muzea k dispozici soubor aktivit s názvem TMB na doma.  Je rozdělen do 4 kategorií – Luštěte s námi obsahuje kvízy s otázkami na různá témata, Kresletes námi zahrnuje omalovánky muzejních předmětů se zajímavými informacemi nebo hledání rozdílů mezi obrázky. Vyzkoušejte s námi je soubor jednoduchých pokusů, které si mohou rodiče s dětmi vyzkoušet přímo doma s předměty a surovinami, které doma najdou," říká lektor. 

Díky tomu děti mohou zjistit, že je chemie a fyzika vlastně baví. Je totiž všude kolem nás, nejen ve školách a v odborných laboratořích, ale i například v kuchyni.

Poslední série Poznávejte s námi přináší práci s fotografiemi muzejních předmětů z expozic, které bohužel návštěvníci kvůli současné pandemické situaci nemohou osobně navštívit. Tyto úkoly jsou alespoň malým okénkem do zavřeného muzea,“ přibližuje dostupný online program lektorka z Technického muzea v Brně Alena Najbertová.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky muzeum, technika, program, úniková hra, robot, historie, technické muzeum, Technické muzeum v Brně, První republika, webová stránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum láká na únikovou hru, Mars i roboty. Program je dostupný online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.