Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na diváky čeká hudební série z prázdných brněnských hotelů

, aktualizováno 9. března 2021, 7:30

Brno Contemporary Orchestra si ve spolupráci s centrem experimentálního divadla Terén připravili sedmidílnou minisérii živých koncertů s názvem PLEASE, DO NOT DISTURB (PROSÍM, NERUŠIT). Ta představuje příběh komorního orchestru, jenž se vydal v době celosvětové pandemie na nebezpečnou služební cestu do sedmi prázdných hotelů.

Od 15. do 21. března odvysílá Brno Contemporary Orchestra  (BCO) na svém youtube kanálu v premiérách sedm krátkých filmů, ve kterých jsou skrze skladby současných autorů ilustrovány příběhy skutečných i vymyšlených návštěvníků, jakožto i samotných hotelů, jejichž pokoje již rok beznadějně zejí prázdnotou. Diváci se dočkají světové premiéry od skladatele Josefa Klíče a hudba šmrncnutá rockem, jazzem, či stylem šedesátých let.

Formu projektu přiblížil dirigent Pavel Šnajdr. „Jsme orchestr, který svou podstatou reaguje na situaci ve společnosti. Vyrazili jsme do hotelů, které zejí prázdnotou a bojují o přežití, stejně jako my. Našli jsme nový formát takových soudobých filmových klipů – propojených hudbou, architekturou, aktuálním děním a příběhy,“ řekl Šnajdr.

Barceló, Continental či Grandhotel

Zájemci skrze vystoupení nahlédnou, mimo jiné, do tajů hotelů Barceló, Continental či Grandhotelu Brno. "Při obhlídkách jednotlivých hotelů jsme se vždy nechávali inspirovat jak hudbou, tak samotným prostorem," vysvětlila režisérka Anna Babjárová. "Velmi příjemně mě překvapila ochota muzikantů vstoupit do filmových rolí. Jelikož nebylo z produkčních důvodů možné angažovat skutečné herce, jednalo se o improvizaci, která dopadla překvapivě dobře. Orchestr BCO skrývá spoustu potenciálních hereckých talentů, vhodných zvlášť pro temné filmové žánry," prozradila Babjárová.

Když nemůžeme koncertovat, tak jsme museli vstoupit do konkurenčního boje s virtuální realitou a konečně tam nabídnout něco pořádného,“ prohlásil dramaturg Viktor Pantůček. Na diváky čeká ke konci cyklu překvapení, koho letos hodí na smrtnou neděli z hráze brněnské přehrady místo mrazivé Morany.

V naší sérii je, snad kromě sexu, všechno, co pořádné drama potřebuje. Humor, napětí, nevyřešené vztahy, a nakonec bude i ta vražda. Začínáme sice na smutné roční výročí, kdy byl vyhlášen nouzový stav, ale končíme s nástupem jara, a to možná něco znamená,“ doplnil Pantůček.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky hudba, performance, hotel, kultura, Brno Contemporary Orchestra, Centrum experimentálního divadla, Pavel Šnajdr, Josef Klíč, koncert, Continental AG, Morana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na diváky čeká hudební série z prázdných brněnských hotelů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.