Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Umělci chtějí pomoct obnovit otrávenou Bečvu, pořádají aukci svých děl

Na konci září unikly do vody v Bečvě nebezpečné kyanidy, které zabily 40 tun ryb a poškodily celý biotop. Více než sto umělců proto věnovalo svá díla do aukce, jež by měla pomoct život v Bečvě zase obnovit. Aukce se uskuteční 20. února a součástí živého streamu budou i koncerty a happeningy.

Loňské září se stala na Valašsku tragédie, do vody v Bečvě unikly hned dvakrát po sobě chemikálie, které způsobily uhýn 40 tun ryb i dalších vodních živočichů. Nebezpečný kyanid dal zabrat i rybářům, kteří následky pohromy likvidovali. Vyšetřování úniku se ale až doteď nijak neposunulo. 

Umělci za Bečvu

Následky chemické katastrofy řeka ponese ještě dlouho a obnovení života v ní bude trvat dělší dobu. Zbyněk Hanko se proto rozhodl uspořádat uměleckou aukci, která může Bečvě velmi pomoct. Rozhodl se oslovit umělce a jejich díla následně vydražit. Do sbírky mu začali přispívat výtvarníci se svými obrazy, sochami nebo designovými oděvy, ale i básníci nebo hudebníci. Mezi nejznámějšími jmény jsou i brněnští umělci a ilustrátoři jako Dalibor MAX Krch nebo Vendula Chalánková. 

Ohlas na naši výzvu byl značný, do aukce přispělo více než 100 umělců, přispěli například svými obrazy či sochami. Je z toho cítit, že téma Bečvy je velmi zasahuje," řekl Hanko. Organizátoři akce podle něj nechtějí hledat viníky havárie, ale také nechtějí sedět s rukama v klíně a nechat téma Bečvy vyšumět.

Aukce proběhne online

K akci se připojila Galerie Prostor ve Valašském Meziříčí, kde se aukce online bude konat. Pořadatelé plánují v sobotu živý stream, kde bude krom dražby děl probíhat také happening na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Lidé se mohou těšit i na koncerty, zazní písně o Bečvě například od Tomáše Kočka a intimního orchestru, Kaczi, Lucie Redlové nebo Davida Kollera. 

Podpořit můžete i pořadatele

Lidé mohou krom dražby přispívat i na činnost pořadatelů, kteří se akci věnují dobrovolně a ve volném čase. Ve Valašském Meziříčí se už uskutečnila řada demonstrací kvůli pozastavenému vyšetřování havárie s heslem Bečva nevyšumí, nyní chtějí umělci uspořádat nepolitickou událost, která by pomohla přírodě. 

Jedovaté látky unikly 20. září, jejich následky nese čtyřicetikilometrový úsek od Valašského Meziříčí až po Přerov a poškodily kompletně celý biotop. Peníze získané aukcí chtějí pořadatelé použít na nákup a výsadbu ryb, které byly součástí Bečvy. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Motyčková

Štítky Bečva, nevyšumí, aukce, obraz, babiš, dražba, ryby, havárie, Valašské Meziříčí, Valašsko, David Koller, Lucie Redlová, Vendula Chalánková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělci chtějí pomoct obnovit otrávenou Bečvu, pořádají aukci svých děl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.