Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrob autora československé vlajky Jaroslav Kursy bude zdobit nový náhrobek

Čestný hrob autora československé vlajky a významného českého vexilologa Jaroslava Kursy bude mít v Brně nový reprezentativní náhrobek. Radní města dnes vybrali zhotovitele náhrobku, bude jím akademický architekt Miroslav Vochta. Náhrobek bude město stát 196 tisíc korun. Náhrobek by měl být dokončen a naistalován do 20. května 2021.

Současná podoba hrobu pana Jaroslava Kursy, autora československé vlajky, není hodna jeho významu. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli o jeho úpravu a instalaci nového náhrobku, který bude odkazovat na jeho dílo. V rámci výběrového řízení byla vybrána nabídka pana architekta Vochta, který náhrobek vyrobí a nainstaluje za cenu 196 tisíc korun,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Náhrobek bude zdobit česká vlajka

Náhrobek, který zpracoval Odbor kultury Magistrátu města Brna bude znázorňovat českou státní vlajku. Hrobové místo číslo 93-99 se vydláždí plocha ze dvou barev žuly. Odliší se tak světlejší levé pole bude odpovídat bílé a pravé tmavší pole nahradí červenou barvu. Plocha o rozměrech 210x120 cm bude tvořit bikoloru. Na ni se postaví plastika praporu z bílého mramoru o poměru stran 3:2. V praporu, který bude představovat českou státní vlajku, bude výrazně zdrsněna plocha klínu a jemněji zdrsněno pravé pole. Hrob bude zdobit i pamětní deska o rozměrech 80x25 centimetrů. 

 „Myslím, že náhrobek, který vznikne v dílně Miroslava Vochty, velmi přesvědčivě a s patřičnou důstojností zdůrazňuje významnou roli, kterou Jaroslav Kursa sehrál při vzniku československé vlajky,“ dodal radní pro oblast kultury Marek Fišer.

Dosud nebyl čestný hrob Jaroslava Kursy ani označen jménem

Od roku 2008 je hrob Jaroslava Kursy zařazen mezi čestné hroby, jeho vzhled ale významu dosud zcela neodpovídal. Nebyl dokonce označen ani jménem. Zastupitel města Brna, historik a poslanec Jiří Mihola se zasloužil o nový vzhled hrobu, a také navrhl, aby desku zdobil reliéf české vlajky. 

„Letos 30. března uplynulo 100 let ode dne, kdy Revoluční národní shromáždění uzákonilo podobu československé (dnešní české) státní vlajky. Autor tohoto důležitého státního symbolu, který potkáváme ve dnech všedních i svátečních, který je naším štítem při sportovních kláních i mezistátních setkáních, Jaroslav Kursa, zemřel v Praze, ale jeho urnu převezla manželka do Brna a později byla spolu s tou její uložena na Ústředním hřbitově. Za svého života často jezdil Jaroslav Kursa do Brna pracovně,“ připomněl Jiří Mihola. 

Děkuji za vstřícnost a podporu 1. náměstkovi Petru Hladíkovi i radnímu Marku Fišerovi, za úpravu hrobu a za to, že místo posledního odpočinku autora české vlajky zaslouženě zviditelní a okrášlí vkusný náhrobek.“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj S použitím TZ

Štítky Náhrobek, vlajka, Brno, hřbitov, památka, Jaroslav Kursa, Petr Hladík, Jiří Mihola, kultura, architekt, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrob autora československé vlajky Jaroslav Kursy bude zdobit nový náhrobek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.