Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Slam Poetry: Skoro 1000 diváků na poezii? Žádný problém...

PR článek

Česká slam poetry přichází díky koronavirové krizi o svůj vrchol sezony. Letos se neuskuteční ani bitvy o kvalifikace ve 12 městech ČR, ani velké finále mistrovství ČR, které tradičně naživo sleduje ve vyprodaném sále pražské MeetFactory až 1000 diváků. Zdá se ale, že tento performativní žánr stojící na pomezí poezie a divadla si přesto našel ke svým divákům cestu. Úspěšně vysílá online streamy slamových exhibic z obýváku do obýváků.

Jejich zbraněmi jsou slova: dokonale vystavěné texty nebo okouzlující free style, mimika, jevištní pohyb či komunikace s publikem. Jejich limitem jsou tři minuty času na podiu a nemožnost používat jakékoli rekvizity. Jejich soudci jsou náhodně vybraní diváci, kteří jim udílejí body. Jejich odměnou jsou okamžité reakce publika, potlesk a energie proudící po celý slam mezi scénou a publikem. Interpreti slam poetry - slameři jsou v jistém smyslu novodobými trubadúry... 

I poezie může být sport

Slam má mnoho společného se sportem. V průběhu celého roku probíhají v různých městech ČR přátelské exhibice, slam poetry je také stálicí v doprovodných programech mnoha hudebních a literárních festivalů, objevuje se na školách v hodinách literatury, živě v klubech, na mnoha workshopech, je tématem diplomových prací. V posledních letech se u nás objevuje i řada mezinárodních projektů, na nichž se dostávají do konfrontace odlišné přístupy k tomuto žánru. Živý kontakt s divákem, bouřlivý potlesk nebo i povzbuzování během slamového výkonu však máloco nahradí.

Český slam je v současnosti něco jako kapela s několika desítkami skvělých hráčů, která se neustále obměňuje a mění i repertoár. Proto jsme mohli diváky opakovaně oslovovat i několikrát měsíčně ve stejném městě a brázdit republiku křížem krážem až s 35 vystoupeními měsíčně,“ komentuje předkoronavirovou situaci ikona žánru Anatol Svahilec, mistr ČR z roku 2014. Právě v jeho obývacím pokoji se odehraje již v pořadí třetí "bytový slam", který vysílá platforma SLAM POETRY CZ online na svém facebookovém profilu.

Není online jako online

Organizátor slam poetry Tomáš Kůs k tomu dodává:"Slam poetry je živelná záležitost, odehrává se vždy teď a tady, a každá akce je díky zapojení energie publika originál. Proto není lehké ji převést do online prostředí. Na jaře jsme s tím měli pár cenných zkušeností a dnes už víme, že nejlépe tu energii přeneseme bez velkých gest, světel a podia v prázdném klubu. Vysíláme z intimního prostředí obýváku, kde je to podobné jako v obývácích diváků, kteří se na online stream dívají. A diváci místo výkřiků nebo potlesku komentují výkony online v komentářích."

Organizátoři slibují opět i "slamový jukebox," neboli básnickou improvizaci na diváky zadaná témata a slova. 25. listopadu se před kamery postaví opět špička žánru. Vystoupí dvojnásobný mistr ČR Rimmer, úřadující mistr Pan Fenek, Dave, Ellen Makumbirofa anebo Šimon Felenda, který bude "ve svém". S Anatolem Svahilcem, který bude akci moderovat, totiž sdílí byt na Václavském náměstí, odkud se bude stream vysílat. Veškeré podrobnosti najdete na facebookové události.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Slam poetry, kultura, on-line, Česko, koronavirová krize, MeetFactory, energie, divadlo, Anatol Svahilec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slam Poetry: Skoro 1000 diváků na poezii? Žádný problém...  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.