Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt ZachraňBackstage vyzývá k pomoci lidem z kreativního průmyslu, jako jsou zvukaři, technici nebo osvětlovači

Pomocí lidem z kreativního průmyslu, kteří jsou postiženi vládními opatřeními proti šíření koronaviru, se nově zabývá projekt ZachraňBackstage. Prostřednictvím prodeje reklamních předmětů, případně dalších produktů a služeb, chtějí jeho tvůrci získat co nejvíce peněz, které nasměrují k technikům, osvětlovačům, zvukařům, členům ochranky, takzvaným bedňákům nebo produkčním. Zároveň se pokusí zájemcům najít práci, například v řadách dobrovolníků ve zdravotnictví, a podpořit jejich odměňování.

Projekt chce podpořit organizátory koncertů či festivalů

Projekt Zachranbackstage.cz umožňuje fanouškům hudby pomoci všem důležitým lidem, kteří nejsou sice hvězdami pódií, ale bez nichž by se koncerty nebo festivaly odehrály jen těžko. Jde o lidi, kteří od půlky března 2020 přišli o možnost pracovat v oboru, kterému se naplno věnovali často i mnoho let. V létě dostalo příležitost se k práci krátkodobě vrátit jen pár z nich, a ani v následujících měsících je nečekají lehké časy,“ uvedla spoluautorka projektu Martina Jablanovská.

Podnikatelé v kultuře mohou od 22. října podávat na ministerstvu průmyslu a obchodu žádosti ve druhé výzvě programu COVID kultura. Od konce minulého měsíce začalo ministerstvo kultury přijímat žádosti o jednorázovou podporu od OSVČ z uměleckých a umělecko-technických profesí. Pro ně je připravena jednorázová podpora 60 tisíc korun.

Projekt ZachraňBackstage chce podpořit profesionály oborů, které souvisejí s hudební produkcí, organizací koncertů, festivalů, klubovou scénou a dalšími příbuznými obory. Jeho cílem je sehnat pro tyto lidi práci nebo finance pomocí prodeje vlastních produktů souvisejících s hudební činností.

Příspěvek na marně vynaložené výdaje

Jen naše firma dává vydělat v různých obdobích přibližně pěti stům lidem, kteří jsou na nás a firmách nám podobných závislí, jsou to OSVČ s nepravidelnými příjmy, jako jsou osvětlovači, zvukaři, videotechnici nebo bedňáci,“ uvedla před časem Jana Heřmánková, jednatelka firmy T Servis. Společnost patří mezi největší tuzemské poskytovatele zvukové, pódiové a vizuální techniky.

Z programu budou moci divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře.

Pomoc se tedy týká subjektů organizujících či zajišťujících živou uměleckou produkci s primárním cílem poskytnout kulturní služby veřejnosti, včetně jednorázové podpory výkonným umělcům a odborným umělecko-technickým profesím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Valnoha

Štítky hudba, koronavirus, práce, backstage, pomoc, projekt, kultura, festival, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, T servis a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt ZachraňBackstage vyzývá k pomoci lidem z kreativního průmyslu, jako jsou zvukaři, technici nebo osvětlovači  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.