Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Osm dní ve znamení dokumentárních filmů. Filmový festival Jeden svět dorazil do Brna

Nejznámější evropský festival dokumentárních filmů, zaměřených na lidská práva přichází také do brněnských kin Art a Scala. Můžete se těšit na desítky filmových dokumentů z celého světa a debaty se zajímavými hosty. Až do 9. října, tedy celých osm dní od zahájení, máte na výběr až z pětadvaceti projekcí.

Březnová situace s koronavirem nám na nějakou dobu úplně znemožnila jakýkoliv kulturní život. K přerušení, již rozjetého festivalu, museli přistoupit tedy také organizítoři festivalu Jeden svět. Ten se ovšem znovu vrací a nucenému přerušení tak říká své rezolutní „Až naprší a uschne.“ 

Jedna se o dokumentární festival o lidských právech Jeden svět. Podzimní pokračováni publiku nahradí neuskutečněné jarní projekce. „Nyní bychom rádi splnili to, co jsme slíbili našim divákům a divačkám, a současně pydpořili kina, která utrpěla v posledních měsících výrazné finanční ztráty. Stěžejním je pro nás pokračování Jednoho světa v regionech, kde na jaře festival bohužel proběhnout nemohl vůbec,” říká Ondřej Kamenický, ředitel festivalu Jeden svět.

Klimatická krize jako téma letošního ročníku

Tématem letošního ročníku je klimatická krize a její dopady jak v globálním, tak lokálním měřítku, projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní. Festivalové motto „Až naprší a uschne“ jsme jako děti používali při škádlení. Nyní ovšem vystihuje jednu z podstat klimatické změny – krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu. Promítáním filmů nejen o klimatické krizi chce festival ukázat globální rozměr celého problému a zaměřit se především na jeho dopady na lokální úrovni.

Brněnská kina, mezi které je promítaní těchto dokumentů rozděleno jsou kino Art a univerzitní kino Scala. Slavnostní zahájení proběhlo dnes večer v kině Art, a to dokumentem Postiženi muzikou. Na každý den si festival pro jeho příznivce připravil několik dokumentárních filmů s debatou. Až do 9. října, tedy celých osm dní od zahájení, máte na výběr až z pětadvaceti projekcí.

Otevírat svět dokumentárního filmu a problematiky lidských práv doma i ve světě a tím otevírat taky srdce a hlavy lidí, kteří nejsou a nechtějí být lhostejní ke světu kolem sebe, to je posláním festivalu Jeden svět.

Cely program najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Momentka z dokumentu Postiženi muzikou

Štítky dokumentární film, festival, Jeden svět, kino, lidská práva, Brno, filmový festival, klimatická krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm dní ve znamení dokumentárních filmů. Filmový festival Jeden svět dorazil do Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.