Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrozí nám úplný zánik, varují brněnské kluby. Fléda i Metro už na podzim zavřely

Brněnským klubům hrozí kvůli opatřením vlády zánik. Shodli se na tom zástupci klubové scény spojené v Brněnské asociaci clubové hudby (BACH). Kluby vyčerpaly svoje finanční rezervy už při první vlně koronaviru. Kvůli novým opatřením vlády nemohou provozovat svoji činnost, výdaje mají přitom i při uzavření stále vysoké. Pokud nepomůže stát, reálně se může stát, že brněnské kluby skončí úplně. Od pátku například zrušila podzimní program oblíbená Fléda a Metro Music Bar.

Brněnská asociace clubové hudby sdružuje třináct kulturních prostorů, které pořádají koncerty živé hudby napříč žánry. Podle Víta Kalvody z kavárny Ponava nemají kluby už žádné finanční rezervy. „Spotřebovali jsme je při první vlně covidu," prohlásil.

Fixní náklady mají přesto stále vysoké. Musí totiž platit nájemné za prostory, zálohy na energie a mzdy zaměstnancům. „Koncerty malých kapel nejsou žádná fabrika na peníze," dodal Martin Kozumplík z Kabinetu Múz. Kluby jsou nyní prakticky bez příjmů, přitom musí členové BACH hradit za zmíněné fixní náklady dohromady zhruba pět milionů korun. O podporu tak vyzývají stát.

Oproti jiným odvětvím nejde o vysoké částky. Nepožadujeme nic závratného, pro nás je to však otázka existence," prohlásil Kozumplík. V první vlně koronaviru na jaře pomohlo brněnským klubům město. Nyní ale musí podle členů hudební scény pomoci už stát.

Vláda se alibisticky vykrucuje, zní od provozovatelů

Kluby se opět dostaly do velkých potíží s posledním nařízením vlády. Ta zakázala akce na stání pro více jak deset lidí. Vzhledem k povaze klubové hudby, jde de facto o zákaz činnosti hudebních klubů. Klubové asociaci vadí i alibismus, se kterým vláda nařizuje opatření.

„Problém je v tom, že i když nás neustále berou jako ty, kdo zhoršují epidemiologickou situaci, my se jen snažíme dělat svou práci. Nic víc, nic míň. Bruslíme mezi nařízeními a modlíme se,“ prohlásil pro Info.cz Lukáš z brněnské Flédy. Vládní opatření sama o sobě přitom chápe a respektuje.

Možné znovuotevření až v roce 2021

„Není problém zavřít nás jako celý sektor, výsek kultury. Problém je v tom, že to vláda nikdy neřekne otevřeně. Vždy je to s nějakými směšnými podmínkami, obezličkami, výkrutami, aby se zbavili odpovědnosti,“ dodal Stara. Podle něj hudebním klubům vadí totálně nepřipravená populistická vláda. „Místo aby otevřeně řekli, že zavírají hudební kluby, a dodali, že budou sanovat tři čtvrtiny provozních nákladů.“ prohlásil Stara.

Zmínil přitom Německo, které sice klubům sdělilo, ať s ničím nepočítají až do konce léta 2021, zároveň pro ně ale připravilo záchranný balíček. Podle něj je možné, že kluby při současném běhu věcí otevřou nejdríve až na jaře 2021. Na zahraniční jména si lidé možná počkají klidně až dva roky. „Je to velký problém, který nepřežije spousta subjektů,“ uzavřel Stara.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fléda

Štítky Fléda, eleven, Kabinet múz, ponava, metro music bar, kluby, brno, Bach, koronavirus, opatření, vláda, uzavření, hudba, COVID-19, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozí nám úplný zánik, varují brněnské kluby. Fléda i Metro už na podzim zavřely  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.