Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S párou za horníky. O víkendu vyjede na Brněnsku důlní vláček, představí život horníků před sto lety

Hornická minulost z okolí Brna se ukáže zájemcům už tuto sobotu. Mikroregion Kahan, kde těžební oblast leží, si přichystal naučný i zábavný program. Zve děti i dospělé na akci nazvanou S párou za horníky a slibuje je přenést o století zpět, aby zjistili, jaké to bylo rubat uhlí.

Na co se těšit?

První lákadlem je otevřená těžební věž Simson. Interiér je upraven jako malé hornické muzeum s exponáty. „Návštěvníci se v něm dozvědí základní informace o těžbě černého uhlí v oblasti a také uvidí nástroje, které havíři při své každodenní dřině používali,“ přibližuje Halka Horká za Mikroregionu Kahan. V podzemí pak k prohlédnutí čekají repliky důlních štol. Hlavní trasu akce tvoří trojboj vesnic Zastávka – Babice – Zbýšov.

V dostupné vzdálenosti se pak nabízí výšlap na dvě místní haldy, procházku místy, kudy jezdilo uhlí do místní koksárny a železáren nebo výlet do areálu cihelny u Zbýšova. Organizátoři doporučují obout na sobotu dobrou turistickou obuv, trasy jsou podle nich vhodné pro pěší a cyklisty.

Jede, jede mašinka …

Spolu s hornictvím jde ruku v ruce i železničářská tradice. Muzeum průmyslových železnic se o víkendovém dni přidá a poskytne k prohlédnutí třeba sbírku hornin, vydobytou místními horníky. Nabídne také mašinky ze svého repertoáru.

„Návštěvníci se budou moci projet například motorovou důlní soupravou s osobními vozy pro horníky. K vidění bude toaleta, která byla v podzemí připravena, nebo zdravotnický vagon pro převoz raněných havířů," uvádí místopředseda Muzea Filip Kaněk. Na výlet vláčkem je potřeba si své místo rezervovat předem na e-mailu rezervace@mpz.cz.

Výlet za vzpomínkami

Sobotní program nalákal i Jarmilu Witnerovou. Narodila se nedaleko Zbýšova do rodiny havířů. „Těším se na svou rodnou hroudu,“ usmívá se rodačka. Stihnout by chtěla především prohlídku věže Simson, s sebou plánuje vzít i manžela, pokud zdraví dovolí. „Je to moje srdcovka,“ popisuje tamní lokalitu, kde má rodinu i přátele.

Pokud zítřek nestíháte, nezoufejte, stejný program nabídnou iniciátoři ještě další prázdninovou sobotu 15. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mikroregion Kahan

Štítky kultura, historie, hornictví, muzeum, uhlí, Brněnsko, Mikroregion Kahan, Brno, Simson, Zbýšov, Muzeum průmyslových železnic, pára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S párou za horníky. O víkendu vyjede na Brněnsku důlní vláček, představí život horníků před sto lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.