Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prodaná nevěsta, Rusalka nebo Ferda Mravenec. Janáčkova opera bude servírovat barvité letní menu

PR článek

Opera v divadle i pod širým nebem. Národní divadlo Brno si připravilo lákavé letní operní menu. Diváci v něm najdou hravou Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany, pohádkovou Rusalku Antonína Dvořáka nebo operní inscenaci pro rodiče i děti Ferda Mravenec. Operní představení si lidé užijí jak pod hvězdným nebem, tak v klimatizovaném divadle.

Zábavné hudební divadlo Prodané nevěsty

Janáčkova opera Národního divadla Brno připravila pestré letní menu. Začíná 9. 8. Prodanou nevěstou B. Smetany – českou klasikou v režii známého herce, hudebníka a režiséra Ondřeje Havelky, který říká: „Mým záměrem bylo vytvořit představení, které bude živým, pestrým a hlavně zábavným hudebním divadlem, vždyť koneckonců jde o komickou operu.“

Láska vodní víly k pozemskému princi

15. 8. se můžete vydat na pohádkovou Rusalku Antonína Dvořáka, kterou hrajeme ve spolupráci s festivalem Maraton hudby Brno. Těšit se můžete třeba na slavnou árii Rusalky „Měsíčku na nebi“ v podání sólistky Pavly Vykopalové. Nejúspěšnější operní dílo velikána české hudby, překrásný pohádkový příběh, jenž vyvěrá z teskné pohádky Hanse Christiana Andersena, vypráví o velké lásce, štěstí i bolu, zklamání a zoufalství, které Dvořákova hudba vykresluje v tklivých melodiích.

Jen málokdo toto dojemné vyprávění o vodní víle zamilované do pozemského prince nezná: na scénách všech operních divadel ve světě si opera našla své stálé místo. Nejen na svoji dobu prvotřídní libreto pochází z pera Jaroslava Kvapila. Rusalkou Dvořák (1841-1904) definitivně potvrdil svoji pozici předního světového skladatele. Partitura překypuje vroucí melodikou, něžnou i dramaticky vypjatou. Pohádková atmosféra je plná melodické fantazie a mistrovské instrumentace. Inscenace je dílem vynikajícího divadelního a filmového režiséra Vladimíra Morávka, který do pohádkového světa vnesl osobitou poetiku evokující dávné severské a keltské báje.

Před představením se bude konat od 17 hodin ve foyer Janáčkova divadla první společný recitál mladých talentovaných bratrů Hozových, také ve spolupráci s Maratonem hudby Brno.

Přesunutá premiéra Ferdy Mravence 

Ferda Mravenec – práce všeho druhu! Poznáte ho snadno, má červený šátek s černými puntíky kolem krku, kamarádí se s Beruškou a Broukem Pytlíkem. Vždy má dobrou náladu a ví si se vším rady. Ideální hrdina dětské opery. Kultovní postavička z kreslených knížek Ondřeje Sekory s příběhy z broučí říše inspirovala brněnského skladatele a dirigenta Evžena Zámečníka (1939-2018) k, jak sám říkal, hře na operu pro malé a velké, která měla svou velmi úspěšnou světovou premiéru v roce 1977 právě v brněnské opeře.

Brouk Pytlík odletí ve vzducholodi

 Opera o dvou dílech na začátku seznámí děti s tím, jak taková opera funguje a pak už jen si začít hrát. S Ferdou se všichni vypraví ráno na rozcvičku na louku, ke které jim zahraje opilý čmelák, Ferda pomůže opravit Cvrčkovi televizor, aby se mohl dívat na hokej, Brouk Pytlík organizuje vystoupení na plovárně a na závěr Ferda odletí domů ve vzducholodi z pavoučí sítě.

Podle režisérky Magdaleny Švecové se děti můžou těšit hlavně na sympatického uličníka Ferdu Mravence, okouzlující Berušku a mírně zmateného Brouka Pytlíka, na jezdící šnečí domek, mnoho dětiček Ploštice Ruměnice a spoustu všelijakých  druhů hmyzu. Inscenace bude rozhodně barevná, živá a plná různých překvapení. Také se děti dozví, co je to vlastně opera a čím je zvláštní. Mladším dětem budeme vyprávět malé příběhy, které možná znají z knížek Ondřeje Sekory. Chystáme několik vtípků i pro ty starší, stejně jako pro jejich rodiče. Premiéra se koná 22. 8. 2020 v Janáčkově divadle a nejbližší repríza 23. 8. od 18 hodin (od 17 hodin je připravena výtvarná dílna pro děti ve foyer Janáčkova divadla).

Madama Butterfly a operní klasiky na Špilberku

Určitě si nenechte ujít i slavnou italskou operu Giacoma Pucciniho Madama Butterfly o tragické lásce křehké Japonky k americkému důstojníkovi se skvělou Lindou Ballovou v titulní roli a Lucianem Mastrem v roli Pinkertona! Představení se koná 28. 8.

Pokračují také open air představení na Špilberku s jedinečnou atmosférou: 29. 8. Carmen, 30. 8. Nabucco a 1. 9. Lazebník sevillský.

Pro aktuální informace sledujte facebook a instragram Opery NdBrno. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prodaná nevěsta, Rusalka, Ferda Mravenec, Janáčkova opera, špilberk, ndbrno, opera, divadlo, představení, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Národní divadlo Brno, brouk Pytlík, hudba, Janáčkovo divadlo, Ondřej Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodaná nevěsta, Rusalka nebo Ferda Mravenec. Janáčkova opera bude servírovat barvité letní menu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.