Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Každý týden se park pod Petrovem rozvlní do latinskoamerických rytmů. Open Air Salsa je otevřena pro každého

Když si člověk ve čtvrtek navečer vyšlápne na Petrov, kromě houkání vlaků z nedalekého nádraží a působivého výhledu přes střechy Brna, ho upoutají tóny latinskoamerických písní.

V Denisových sadech se otevírá výhled na malé nádvoříčko, orámované nízkými cihlovými hradbami, známé jako horní terasa. Na něm se čile tancuje, nejčastěji kubánská salsa. Ne překvapivě nese celá akce název Open Air Salsa pod Petrovem.

Událost s dlouhou tradicí

Tančírnu připravuje již několikátý rok Martin Hon. Organizátorské povinnosti přebral po zakladateli Janu Kirchnerovi. „Po několika letech fungování jsem mu (Kirchnerovi – pozn. red.) začal pomáhat a poté, vzhledem k jeho časovému vytížení, jsem akci převzal,“ popisuje svou roli Hon. Původní nápad ale pochází od Kirchnera. Tanec v parku viděl v zahraničí a rozhodl se jej přenést do Brna.

Pro návštěvníky je tu zajištěný prostor na tanec, reprodukovaná hudba i možnost odložit si věci do uzamykatelných skříněk. Pro znavené jedince nechybí chill out zóna, kde jsou houpací sítě zvané hamaky. Vstupné je 50 korun, podle organizátora proto, aby akci mohli zabezpečit. A opravdu - v uličce, která vede k provizornímu tanečnímu parketu, stojí dva muži se širokými rameny a vstupné vybírají. Díky tomu se na akci již nekrade, což se v minulosti ze strany netanečníků prý stávalo.

Pořadatelé občas obměňují speciality akce. „Nejlepší akce byly ty, kdy jsme měli na Petrově živou kapelu,“ vzpomíná organizátor Hon. Jeden čas býval k dispozici také bar.

Atmosféra i hvězdy

Na „Petrov“, jak tanečníci akci přezdívají, často zamíří i Lucie Šiprová. „Chodím už hodně let a je to srdcovka,“ vyznává se mladá tanečnice. Petrov volí nad jinými tančírnami především kvůli atmosféře. „Přátelská atmosféra, skoro výborná hudba a výhled na noční Brno. K tomu všemu hvězdy nad hlavou,“ popisuje. Podle jejích slov jej navštěvují nováčci i stálí tanečníci, co chodí již roky. „Když přijde někdo nový, není to vůbec problém a stačí požádat o tanec, nebo se s někým zapovídat,“ přibližuje místní společnost.

Desátým rokem akci vyhledává i Stanislav Bičan. Nejvíce si pochvaluje fakt, že tančírna je pod širým nebem. „Možnost tančit s výhledem na Brno je neopakovatelná,“ pochvaluje si.

Bohatý playlist

Kromě již zmiňované salsy se návštěvníci dočkají i tónů dominikánské bachaty a angolské kizomby. Všechny tance patří pod takzvané social dance, které se více než na výkon zaměřují na společenský rozměr. Účastnit se mohou lidé bez ohledu na věk či sportovní kondici, hlavní je se potkat a čas si užít.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky tanec, kultura, Petrov, social dance, Brněnský Petrov, Brno, tanečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý týden se park pod Petrovem rozvlní do latinskoamerických rytmů. Open Air Salsa je otevřena pro každého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.