Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tento týden začíná varhanní léto na Petrově, připomene si sto padesáté výročí narození skladatele Louise Vierna

Ve čtvrtek 9. července začíná varhanní léto na Petrově. Jednou za čtrnáct dní budou čtvrteční večery v červenci, srpnu a září náležet katedrálním varhanám bratří Paštiků, na kterých zazní reprezentativní výběr české a světové varhanní literatury.

Koncerty budou každých čtrnáct dní

Každých čtrnáct dní od 9. července se v 19 hodin rozezní katedrální varhany na Petrově. Posluchači si budou moci vychutnat skladby například Johanna Sebastiana Bacha či Leoše Janáčka.

Představí se zkušení umělci a hlavně mladí varhaníci z Pražské konzervatoře, Konzervatoře Brno a z JAMU. Mnozí z nich za sebou mají mnohé soutěžní úspěchy. Jedním z účinkujících bude student brněnské konzervatoře Jan Kopřiva. „Účast na festivalu mi byla letos nabídnuta poprvé, jako posluchač však zdejší koncerty již několik let navštěvuji,“ uvedl varhaník Kopřiva, který se hře na varhany věnuje již osm let.

Varhanní léto si připomene stopadesáté výročí narození skladatele Louise Vierna

Na závěrečném koncertě 17. září zazní Slavnostní mše pro sbor a dvoje varhany od francouzského skladatele Louise Vierna, jehož 150. výročí narození si letos připomínáme. 

Výtěžek poputuje na rekonstrukci varhanního hracího stolu

Vstup na koncerty je volný, výtěžek bude věnován na připravovanou rekonstrukci varhanního hracího stolu. Přesný program koncertů návštěvníci naleznou na webech www.katedralapetrov.cz a www.magnificat.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koncert, pozvánka, varhanní léto, Petrov, hudba, Brněnský Petrov, varhany, léto, Johann Sebastian Bach, Leoš Janáček, Pražská konzervatoř, Konzervatoř Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tento týden začíná varhanní léto na Petrově, připomene si sto padesáté výročí narození skladatele Louise Vierna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.