Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Očekávaný festival BrnoON se nakonec v srpnu uskuteční. Bez zahraničních kapel a pro tisícovku lidí

Undergroundová scéna míří zpátky na výsluní. TrutnOFF sice skončil, BrnoON ale i navzdory koronavirovým opatření zapíná výstražné světýlko. Návštěvníci se mohou těšit na 50 kapel, svéráznou a neotřelou dramaturgii a přátelskou atmosféru. Jak již dříve organizátoři nejstaršího festivalu svého druhu avizovali, uskuteční se 21. až 23. srpna na nových lovištích v lesích areálu Na Střelnici u řeky Svratky v Brně - Pisárkách.

Původní TrutnOFF navštívili takoví velikáni jako Faith No More, The Prodigy, Iggy Pop, Patti Smith, Korn, Motörhead, Parov Stelar nebo představitel Vinnetoua Pierre Brice či hobita a hollywoodský herec Elijah Wood a brněnské pokračování chce rozhodně kráčet v podobných šlépějích. 

„Program našeho setkání u Sun River si v ničem nezadá s dramaturgií festivalu, jak jej znají jeho fanoušci, squaw a polubojovníci za více jak třicetiletou historii,“ říká jedna z náčelnic Geronimova kmene Eva „Lipová“ Navrátilová. Ačkoli původní plány narušil koronavir, festivalový kmen okolo Martina Věcheta se nevzdává a nabízí nový termín. Přehlídku bude tvořit několik scén. 

První ročník proběhne bez zahraničních kapel

Hlavní pódium si zabere různorodá dramaturgie s oblíbenými kapelami velkého TrutnOffa a doplní ji folklórní a divadelní scéna. Naprostou novinkou bude v Brně Alternativní undergroundová bytová scéna. Naopak již neodmyslitelnou součástí bude Hare Krishna camp a Tábor pod křížem. To vše s omezenou kapacitou, jen pro tisícovku návštěvníků. Zahraniční interpreti bohužel letos kvůli trvajícím opatřením nedorazí. 

„Bude to festival pro ty nejstatečnější a nejvěrnější squaw a spolubojovníky, ale i pro nově příchozí, kteří nezažili. Jedno velké backstage. Alternativní bonsai. Dotek s počátky našeho setkání,“ přibližuje Eva Navrátilová za svolavatele festivalového Pow-Wow. 

Indiánský duch se prolne celým festivalem

Celý festival bude otevírat Open Air bohoslužba s bubnováním, která bude tradičně celou přehlídku doprovázet po celé tři dny. „V žilách nám proudí undergroundová krev a na výjimečné stavy jsme připraveni. Velkých festivalů jsme si užili a začalo být dost, tak se jeden zmenší. Podstatná je pro nás různorodost, pestrobarevnost a moment setkání. Připomínka toho, jaké to bylo v začátcích, kdy se hudba dělala pro radost a nikoliv pro byznys,“ říká zakladatel festivalu, Martin Geronimo Věchet.

 „Vrátíme se ke kořenům, z nichž jsme vzešli, a připomeneme si počátky našeho přátelského a spikleneckého setkání se silnou kmenovou rodinnou atmosférou pospolitosti, kterou měl rád i náš náčelník Václav Havel.“ 

Vstupenku získá pouze tisícovka lidí

Na festivalu se budou prolínat různé žánry. Mezi prvními jmény účinkujících, která pořadatelé oznámili, jsou J.A.R., Mňágu a Žďorp, Plastic People, Oldřicha Kaisera s Dášou Vokatou nebo Visací zámek. Celý program bude zveřejněn v nejbližších dnech. Kapacita letního setkání TrutnOFF BrnON bude omezena dle toho, co vláda povolí. Nyní se počítá s tisícovkou návštěvníků. Vstupenky za 1600 Kč lze objednávat na stránkách festivalu. Vzhledem k omezené kapacitě pořadatelé upozorňují na neotálení s jejich zakoupením.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BrnoON

Štítky festival, Brno, BrnoON, TrutnOFF, koronavirus, hudební skupina, Svratka, Pisárky, Iggy Pop, Patti Smith, Parov Stelar, Elijah Wood, Pierre Brice, Motörhead, The Prodigy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očekávaný festival BrnoON se nakonec v srpnu uskuteční. Bez zahraničních kapel a pro tisícovku lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.