Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Většina muzeí a galerií v Brně otevře v úterý nebo ve středu

Po téměř dvou měsících se tento týden postupně otevřou brněnská muzea a galerie, většina z nich v úterý, případně ve středu. Návštěvníci musejí kvůli pandemii koronaviru nadále počítat s dílčími omezeními a zpřísněnými hygienickými pravidly. Moravská galerie vyhradila dopolední hodiny pro návštěvníky z řad seniorů, oznámila novinářům její mluvčí Michaela Paučo.

Už dnes se otevírá venkovní areál hradu Špilberk, stejně jako vyhlídková věž Staré radnice. V úterý mohou lidé vyrazit do výstavních síní a expozic Muzea města Brna na Špilberku. Kasematy, rozhledna a jihozápadní bastion otevřou až 25. května, uvedl mluvčí muzea Michael Kalábek. Vila Tugendhat, která je stejně jako Špilberk pod správou Muzea města Brna, přivítá první návštěvníky až 2. června.

V úterý otevře své brány Moravské zemské muzeum, stejně jako třeba Technické muzeum Brno. Některé interaktivní části expozic a výstav ale zatím kvůli hygienické bezpečnosti zůstanou přístupné jen v omezeném režimu.

Návštěvu Technického muzea zpestří dětem nová muzejní hra Objevná cesta doktora Elektrona. „Pátrat budeme po stopách slavných vynálezců, jejichž jména stojí za objevy, které mohou najít návštěvníci přímo v muzeu," uvedl lektor Zbyněk Rederer.

Moravská galerie naplánovala zpřístupnění expozic až na 13. května. Počet návštěvníků bude regulován. Od 10:00 do 12:00 budou výstavní síně vyhrazené primárně pro seniory.

Uzavření galerie v době koronavirové pandemie si vyžádalo významné programové změny. Výstavy, které měly zahájit jarní sezonu, galerie přesunula na podzim. Projekt Rajlich 100 připomínající osobnost grafického designu Jana Rajlicha staršího, stejně jako retrospektiva umělecké skupiny Rafani, začnou v Pražákově paláci 24. září.

I přes komplikace spojené s koronavirovými omezeními pokračovala na jaře rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea a příprava nové expozice designu. „Za zcela zásadní považujeme připravený speciální akviziční projekt současného umění a designu na podporu živého umění. Prostřednictvím nákupu současného umění a designu přímo od umělkyň, designérek a designérů do sbírek Moravské galerie je chceme touto cestou podpořit," uvedl ředitel galerie Jan Press.

Autoři | Foto Miroslav Toman

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Brno, muzeum, galerie, Místodržitelský palác, pandemie covidu-19, design, Špilberk, Muzeum města Brna, Jan Rajlich, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina muzeí a galerií v Brně otevře v úterý nebo ve středu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.