Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Atomový kryt pod Špilberkem zítra spouští online prohlídky. Vstupné bude zdarma

Dlouhé chodby bývalého atomového krytu 10-Z pod Špilberkem dříve sloužily totalitním režimům, nyní si prostory bunkru mohou zájemci prohlédnout jako muzeum a hostel. I přes to, že kulturní památka je momentálně zavřená, organizátoři od zítřka spouští online prohlídky.

Tajemné prostory nyní prázdného areálu chodeb, které se rozhléhají pod Špilberkem, dříve fungovaly jako atomový kryt 10-Z. Ten vybudovali nacisté jako ochranu před americkým a sovětským bombardováním Brna. V éře komunismu byl ale kryt přestavěn na velitelské stanoviště pro významné osobnosti jako byli představitelé města a kraje.

Z vojenského úkrytu turistická atrakce

Před čtyřmi lety byl tento prostor otevřen jako muzeum pro veřejnost i zážitkový hostel. V krytu funguje také restaurační zařízení. Bunkr zpřístupnili brněnští dobrovolníci, kteří stojí také za projektem Paměťová stopa. Projekt veřejnosti vypráví příběhy lidí, jež se stali oběťmi minulého režimu a totalitní moci. 

Provozovatelé spouští online prohlídky

V době koronavirových opatření toto muzeum plné zajímavých informací zeje prázdnotou. Aby si zájemci mohli vzrušující zážitek z návštěvy bunkru užít i v době, kdy je atomový kryt uzavřen, rozhodli se provozovatelé umožnit online prohlídky. Chodby o rozloze 1500 metrů čtverečních oživí hned sedmadvacet videí, jež popisují nejdůležitější momenty posledních let. Od 16. dubna bude spuštěna nová 3D aplikace, která zájemce skrze videa provede zhruba 70 podzemními místnostmi. Tyto online výlety časem budou zdarma, zájemci však mohou přispět organizátorům na provoz a zakoupit si vstupenku na léto, kdy by mělo muzeum zase otevřít. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 10-z.cz

Štítky bunkr, Brno, muzeum, online prohlídky, Špilberk, Paměťová stopa, opevnění, hostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atomový kryt pod Špilberkem zítra spouští online prohlídky. Vstupné bude zdarma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.