Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prázdné sály nemusí znamenat konec kultury. Podpořit umělce můžete nákupem vstupenky na NIC

Zavřené kluby, liduprázdná divadla a nepřístupné galerie. Kvůli koronavirovým opatřením mohou teď umělci přijít na buben. Pokud chceme, aby se kultura i po této těžké době probudila z dlouhého spánku, můžeme ji podpořit nákupem vstupenky na NIC. Webový portál GoOut spolu s Hanou Třeštíkovou, producentkou a pražskou radní pro kulturu, spustili jedinečný projekt NIC 2020, kterým můžete pomoci oblíbené kulturní instituci.

Koronavirová krize zasáhla nejen gastronomická zařízení, ale v ohrožení je i zábavní průmysl. Kvůli nouzovému stavu se ze dne na den spousta kulturních institucí, klubů a barů ocitlo úplně bez příjmů. Do divadla se nedostanete, koncerty se zrušily, zavřené jsou i galerie, a ačkoli se tyto instituce ze všech sil snaží zajístit alespoň online aktivity, přežití si tím nezajistí. 

Symbolická vstupenka může pomoci

Proto se Hana Třeštíková, producentka a pražská radní pro kulturu, rozhodla vytvořit společně s portálem GoOut koncept NIC 2020. Je to festival, který neexistuje, a přesto může kultuře pomoci, aby z České republiky úplně nezmizela. 

Do tohoto festivalu se zapojila řada institucí nejen v Brně. Díky iniciativě NIC si návštěvníci zrušených koncertů mohou koupit symbolickou vstupenku, kterou konkrétní podnik podpoří. Pro přispěvatele je to jen pár korun, provozovatelům i umělcům to však pomůže k přežití. 

Kapacita imaginárního sálu je neomezená

Projekt funguje velmi jednoduše. V programu vašeho oblíbeného klubu či divadla si vyberete akci, kterou byste rádi navštívili. Přes rezervační portál GoOut si pak koupíte vstupenku dle vlastního výběru. Čím lepší místo si vyberete, tím větší částkou pak podpoříte své oblíbené umělce. Kapacita tohoto imaginárního sálu je neomezená, proto se dostane opravdu na každého. 

Akce začala prvního dubna a pokračovat bude až do 1. máje - svátku zamilovaných.

„Předprodej potrvá celý měsíc, do 1. května, a na jeho konci vše jednoduše sečteme, podtrhneme a předáme jednotlivým institucím peníze za prodané vstupenky,“ vysvětluje koordinátor projektu Lukáš Jandač.

Kultura zatím spí

Projekt tak pomůže udržet naši kulturu pořád živou. Jen teď spí a čeká, až se svět dostane zase do normálu. 

V Brně se zatím připojila například Fléda, Metro Music Bar, nebo Sono, neexistující šou pořádá Divadlo Bolka Polívky a představit si můžete také úchvatnou burlesku či neotřelé vtipy na stand-upu v Cabaretu Des Péchés. Mimo projekt ale můžete podpořit i jakýkoli jiný klub. Vlastní sbírku pro přežití zorganizovala například Melodka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Cabaret des Péchés

Štítky kultura, Brno, česká republika, podpora, koronavirus, festival NIC 2020, vstupenka, divadlo, projekt, Hana Třeštíková, kulturní instituce, koronavirová krize, Bolek Polívka, koncert, Česko, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdné sály nemusí znamenat konec kultury. Podpořit umělce můžete nákupem vstupenky na NIC  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.