Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V srpnu na Střeláku. Kultovní trutnovský festival míří letos do Brna

TrutnOFF BrnoON. S novým názvem se legendární festival, původně pořádaný v Trutnově, přesouvá do Brna. Ve dnech 20. až 23. srpna se uskuteční v místě, které nese odkaz undergroundu.

Nejstarší český rockový festival. Známý jako „český Woodstock“. Vzešlý z odporu proti komunistické totalitě. Protknutý indiánskou tématikou. S jedinečnou atmosférou nejen díky zmíněnému. Po tříleté odmlce, kdy po neshodách s trutnovskou radnicí ukončil činnost, nachází festival nové útočiště v moravské metropoli. Indiánský, pro přehlídku typický, pozdrav „Wakan-Tanka“ tak opět zazní na konci srpna v areálu Na Střelnici v brněnských Pisárkách.

„Já pevně věřím, že ten festival nekončí, že přežije, že si zachová svou identitu, ať bude tady, nebo jinde,“ řekl pro Český rozhlas prezident Václav Havel, který se v roce 2007 stal náčelníkem festivalu, u jehož zrodu stál, a jehož byl pravidelným účastníkem.

K přemístění se vedení brněnské radnice staví vstřícně. „Nejedná se pouze o hudební festival, ale návštěvníkům nabízí také kulturně vzdělávací programy – besedy, debaty, přednášky, semináře i diskuze s osobnostmi napříč žánry. Podobná akce Brnu schází, proto by obnovený festival mohl do města přivést zcela jinou cílovou skupinu,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný loni v srpnu.

Vykoupeno krví

Lokalita Na Střelnici je podle pořadatelů kolem Martina Věcheta vhodná. „A to díky členitosti a svažitosti terénu se stromy, ale také díky řece, která je v současných teplech darem z nebes,“ prozradil Věchet. Za minulého režimu se v areálu navíc scházeli mladí lidé tvořící kulturní underground. V roce 1983 zde takové setkání komunističtí policisté a estébáci brutálně rozehnali. „Ta půda již byla pokropena a vykoupena krví našich kamarádů z undergroundu,” zdůraznil František „Čuňas“ Stárek, s festivalem neodmyslitelně spjatý disident, který k rozehnanému setkání nashromáždil řadu cenných podkladů. Někteří dokonce kvůli své účasti skončili ve vězení.

Kdo zahraje, oznámí brzy

Podle pořadatelů se lidé mohou těšit nejen na tradiční osobitou koncepci, nově obohacenou o několik prvků, ale také na hvězdná jména zahraniční i domácí scény. Doposud na festivalu zahráli například Iggy Pop, Primal Scream, Faith No More nebo herec Elijah Wood. Letošní program bude odtajněn na přelomu února a března. Už nyní je možné koupit vstupenku za 1600 Kč.

Festival Trutnoff založil Martin Věchet s Františkem Stárkem. První ročník v roce 1987 rozehnala komunistická tajná policie. Po sametové revoluci se etabloval jako přední český festival. V roce 2017 přerušil činnost po vleklých sporech s trutnovskou radnicí. V roce 2020 se pod novým názvem přesouvá do Brna. Na místo, které je stejně jako na východě Čech spojeno s komunistickou agresí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TrutnOff

Štítky trutnoff, brnon, festival, Brno, František Stárek, radnice, Martin Věchet, Trutnov, Hudební festival Woodstock, Václav Havel, Elijah Wood, Iggy Pop, Český rozhlas, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V srpnu na Střeláku. Kultovní trutnovský festival míří letos do Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.