Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Síní brněnského krematoria zazněl netradiční koncert současné vážné hudby

Netradiční funkci měla včera večer síň krematoria na brněnském Ústředním hřbitově. Místo pozůstalých se v ní shromáždili návštěvníci koncertu Brno Contemporary Orchestra, který se věnuje současné vážné hudbě.

Koncert připomíná architekta brněnského krematoria

Koncert připomněl architekta Ernsta Wiesnera, autora podoby brněnského krematoria i řady dalších funkcionalistických staveb.

Spolu s Brno Contemporary Orchestra vystoupil vokální soubor Ensemble Frizzante a klavíristka Nikol Bóková, přednesly skladby, jejichž autory jsou Salvatore Sciarrino, Pavel Zemek Novák, Witold Lutoslawski a Krzysztof Penderecki.

"Sciarino je velmi tichý až staticky meditativní, Zemek je koncert pro klavír a smyčce,kontemplativní-dramatický. Lutoslawského řetěz - je hra s tóny a tématy, jako když se korálky navlékají a Penderecki je "snová" transformace jednoho z nejstarších textů na světě - Písně písní připisované králi Šalamounovi," popsal před koncertem vybrané skladby Pavel Šnajdr, umělecký vedoucí a dirigent orchestru.

Kromě krematoria Wiesner pracoval také na vile Stiassni a budově Českého rozhlasu Brno

Od Wiesnerova narození uplynulo 21. ledna 130 let. K jeho nejslavnějším stavbám patří právě budova krematoria, ale například i brněnská vila Stiassni nebo budova Českého rozhlasu Brno, dříve České banky Union. Wiesner byl přesvědčen, že modernistická forma nemá být samoúčelná a že musí sloužit k umocnění vnitřního prožitku, má nabízet duchovní rozměr pro pietní rozloučení s tělem i duší zesnulého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Kotulan

Štítky koncert, filharmonie, krematorium, vážná hudba, orchestr, klasická hudba, Ernst Wiesner, Brno, Pavel Zemek, Ústřední hřbitov, Krzysztof Penderecki, Salvatore Sciarrino, Nikol Bóková, Pavel Šnajdr, Český rozhlas Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Síní brněnského krematoria zazněl netradiční koncert současné vážné hudby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.