Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Populární i po sto letech. Činohra Národního divadla Brno představí Lucernu, nejhranější českou divadelní hru všech dob

PR článek

Hra Aloise Jiráska si za více jak 100 let svojí existence vysloužila titul nejhranější původní české divadelní hry všech dob. V provedení Mahenovy činohry se dočká svého již 12. zpracování a bude to skutečně velkolepé. Pohádkové kostýmy a přes třicet postav na jevišti, které doplní živá hudba v podání houslového sextetu. Lucernu uvede činohra Národního divadla v premiéře 13. prosince v Mahenově divadle.

Klasická a nejznámější hra Aloise Jiráska pojednává ve svém příběhu o hrdosti, lásce, magii české krajiny a neméně kouzelné české povaze. Své premiéry se dočkala 17. listopadu 1905 v Národním divadle v Praze. V Brně byla poprvé uvedena dne 14. prosince 1905, před více jak 100 lety, právě na půdě dnešního Mahenova divadla. Lucerna se dočkala i několika filmových zpracování – to nejpopulárnější pochází z roku 1967 v režii Františka Filipa s Radoslavem Brzobohatým a Vlastou Fialovou v ústředních rolích.

Boj o lípu i duši

Toto pohádkové drama s prvky komedie, ve kterém se bojuje nejen o lípu, ale také o lidskou duši, neztrácí na své aktuálnosti a vtipu ani v dnešní době. Snad právě proto si je vybral jako svoji úvodní režii Štěpán Pácl – nový kmenový režisér Mahenovy činohry. Dramaturgie se naopak ujal umělecký šéf činohry NdB Milan Šotek, který se poprvé za dobu svého působení v Národním divadle Brno poprvé aktivně zapojí do vzniku nové inscenace. V hlavních rolích se můžeme těšit na Jiřího Suchého z Tábora (mlynář Libor), Petru Lorencovou (kněžna) a Zuzanu Černou (Hanička). Obě jmenované dámy jsou novými oporami ženské části hereckého souboru. Výjimečně bude podána dvojice vodníků, kteří nejsou rozděleni na mladého a starého, jak se v minulosti postupně ustálilo. Postav se ujali zkušení herečtí bardi Jan Grygar a Bedřich Výtisk, ale který z nich je ten bezhlavě zamilovaný už musíte zjistit sami.  

Hudba s ozvuky Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka

Pro nové uvedení Lucerny vznikla i autorská hudba Jakuba Kudláče s ozvuky Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Dětský divák bude mít dokonce dvojitou radost – k inscenaci byly vytvořeny originální omalovánky inspirované podobou hlavních postav, které budou k zakoupení vždy před a po představení přímo v Mahenově divadle. Všechny postavy se budou prohánět ve scéně Pavly Kamanové v kostýmech Marije Havran, která barevně rozlišila jednotlivé skupinky – honorace se bude promenádovat ve zlatých a žlutých barvách, pro vesničany jsou charakteristické zemité tóny a kouzelné postavy se pyšní sytě zelenými odstíny.

Nejvíce však bude v celém divadle zlata (kdo už navštívil Mahenovo divadlo, ví, proč tomu tak je), proto se nebojte přijít do divadla ve zlatém i vy osobně. Každý zlatý detail či doplněk se počítá! Stačí se pak jen vyfotit a fotografii sdílet na Facebooku či Instagramu Činohry NdB. Třeba zrovna vy budete těmi, kteří vyhrají zlatou maličkost, kterou si pro vás divadlo připravilo. 

Představení pro celou rodinu

Lucerna je koncipována jako představení pro celou rodinu (něco jako LEGO od 6-99 let) a stane se i ústředním programem letošního Silvestra v Mahenově divadle. Toto uvedení bude ozvláštněno i malým tematickým překvapením pro každého diváka – nebojte, vstupenky k dispozici stále ještě jsou. 

Premiéra je naplánována na 13. prosince 2019 od 19:00 v Mahenově divadle

Ohodnoť článek

Štítky činohra, Národní divadlo Brno, lucerna, premiéra, Mahenovo divadlo, Palác Lucerna, divadlo, Alois Jirásek, Národní divadlo v Praze, představení, divadelní hra, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, František Filip, Radoslav Brzobohatý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární i po sto letech. Činohra Národního divadla Brno představí Lucernu, nejhranější českou divadelní hru všech dob  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.