Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Technické muzeum připravilo výstavu k třicetiletému výročí pádu Železné opony

Dnes začíná v Technickém muzeu v Brně (TMB) výstava s názvem Železná opona 1948-1989. Zaměřuje se na vývoj ostrahy státních hranic u nás mezi těmito lety. Výstava zahrnuje i interaktivní část pro rodiče s dětmi a školy.

Dnes po šesté hodině je výstava zdarma

Nepropustná hranice od Baltu až po Jadran, které trvalo více než čtyřicet let, než padla. Ode dneška je pro veřejnost otevřená výstava Železná opona 1948-1989. Vyvrcholením dnešního slavnostního otevření je videomapping k tomuto výročí v pět a šest odpoledne. Od 18:15 až do půl deváté je vstup na výstavu zdarma. Kromě jiného je připravena i přehlídka dobové vojenské techniky.

„Připravili jsme výstavu mapující železnou oponu od jejího vzniku po její pád. Rozšířili jsme ji o období po roce 1945, které výrazně přispělo k utváření ochrany státních hranic u nás. Prezentujeme ostrahu státní hranice z vojenského hlediska, ukazujeme vývoj jednotek určených k ostraze hranice a speciálně vytvořeného vojenského útvaru Pohraniční stráže,“ říká garant výstavy Roman Řezníček.

Výstava ukazuje technické zařízení i historii Železné opony

Výstava je rozdělena na dvě části, které společně vytváří jeden celek. „První téma se věnuje technickému zařízení, které Pohraniční stráži pomáhalo k úspěšnému zadržení osob pokoušejících se o jejich překonání,“ říká mluvčí TMB Šárka Motalová. V této části návštěvníci uvidí dobovou signální stěnu, drátěný zátaras a další technické prostředky.

Druhá část se zaměřuje na samotnou historii Železné opony, Pohraniční stráže a exilu. „Výstava v této části připomíná historii ostrahy hranic na pozadí událostí, jež byly pro vznik železné opony a její fungování podstatné, dále významné události související s ostrahou hranic a politickou situací v Evropě a ve světě,“ doplňuje Motalová.

Podle muzea je výstava vhodná pro kohokoliv i bez orientace v historii

Výstava je doplněna o interaktivní formu pro mladé návštěvníky. Tato část je určená pro rodiče s dětmi a školní prohlídky.

TMB spolupracuje na výstavě s rakouským Městským muzeem Horn. „Výstava Železná opona 1948-1989 poskytuje základní orientaci v historii železné opony, a to všem zájemcům bez ohledu na hloubku jejich znalostí,“ dodává Motalová.

Autoři | Foto TMB

Štítky Železná opona, technické muzeum, výstava, státní hranice, historie, Technické muzeum v Brně, Baltské moře, Jaderské moře, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum připravilo výstavu k třicetiletému výročí pádu Železné opony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.