Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hororové večerníčky pro dospělé Klekání vás vtáhnou do temné atmosféry. Stačí nasadit sluchátka

Animované i hrané příběhy nedávno doplnil nový trend audioknih. S nimi se stávají stále populárnější i podcasty. Letos v říjnu vznikl nový projekt Klekání, který však místo zájmových rozhovorů nebo analýz nabízí sérii namluvených hororových audiopříběhů.

Lidé jsou tvorové lačnící po zábavě i trošky toho strachu. Pokud jste měli rádi krátké strašidelné příběhy Bojíte se tmy? nebo Věřte nevěřte, rozhodně byste si neměli nechat ujít také Klekání. Tento pětidílný projekt si hraje s lidskou fantazií, nabízí však pouze poslech a jednoduchou ilustraci. Jedná se totiž o podcast. 

Podcasty jsou zábavním médiem současnosti. Obvykle se jedná o podrobné rozhovory či diskuze nebo rozbory na různá témata. Projekt Klekání se ale běžné formě podcastů vymyká. Klékání přináší jedinečné pohádky pro dospělé.

Od vzdělávání kreativců k pohádkám pro dospělé

Projekt spustila v říjnu trojice autorů Tomáš Sobel, Václav Urbánek a Kristýna Hladíková. Rozjet Klekání se zrodilo v hlavě Tomáše Sobela poté, co mu fanoušci dosavadních vzdělávacích podcastů navrhli namluvit audioknihu. 

„Napřed jsem udělal vyloženě pohádky pro děti, ale to bylo až moc pohádkové, a tak jsme s Vaškem a Kristýnou vymysleli, že uděláme seriál strašidelných příběhů." říká Tomáš Sobel, který je také autorem naučného projektu Vaše jméno je Vaše značka pro kreativní podnikatele. 

Vznikl tak projekt Klekání. Podzimní atmosféra plná mlh, dřívějšího stmívání a dušičkových průvodů se zasloužila o pořádně mrazivé vyprávění. Autoři se inspirovali britskou produkcí a rozhodli se natočit prvních pět dílů série fiktivních hororových audiopříběhů, kterými si posluchači mohou zpříjemnit sychravé večery a zavzpomínat si tak na čtení pohádek před spaním. 

„Svět kolem nás je strašidelné místo.Tak strašidelné, že je na život v něm občas třeba trénovat z bezpečí našich sluchátek.“ říká jeden z autorů Václav Urbánek. 

Princezny, šaliny i vesmírné lodě

Aktuálně natočené příběhy spolu nijak nesouvisí, každý z nich je originálním hororovým zážitkem. Témata jednotlivých povídek se různí, mezi strašidelným povídáním najdeme prvky sci-fi, fantasy i folklóru, se kterým si autoři Kristýna Hladíková a Václav Urbánek pořádně vyhráli.  

Atmosféru doplňuje nejen poutavý přednes Tomáše Sobela, ale také ilustrace brněnských výtvarníků, které si lze zakoupit ve formě plakátu a podpořit tak jinak neziskový projekt. Každá z ilustrací pochází z ruky jiného umělce, kteří tak lidské fantazii podávají podpůrné berličky a zároveň dokreslují hororovou náladu. Mezi ilustracemi můžeme najít například díla od Lucy Sobelové, Jana Slakinglizarda Grumla, Ivana yvanSe Svárovského, Vojtěcha Velického nebo Martina Hanschilda.

Všech pět dílů si můžete poslechnout přímo na webových stránkách projektu nebo na iTunes, Spotify či v jinýchpodcastových aplikacích. Ačkoli je série tajemných pohádek pro dospělé prozatím uzavřena, pokud se lidem zalíbí, autoři zamýšlí pokračování. „Do konce roku by měly přibýt ještě dva speciály.“ slibuje Tomáš Sobel. 

 

Autoři | Foto Martin Hanschild

Štítky horor, podcast, Sobel, Urbánek, Hladíková, podzim, Klekání, projekt, pohádka, Zdenka Hásková, sluchátka, trend, rozhovor, Spotify, audiokniha, iTunes

Hororové večerníčky pro dospělé Klekání vás vtáhnou do temné atmosféry. Stačí nasadit sluchátka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.