Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně natáčejí videoprůvodce pro vozíčkáře po veřejných budovách

Jak se dostat do různých veřejných budov v Brně na invalidním vozíku, ukazují na videoprůvodcích sami vozíčkáři z brněnské skupiny HandMedia. Podle organizátorky natáčení Aleny Jankotové jde v Česku o unikátní projekt, se kterým se jinde nesetkala a ohlasy na něj jsou od vozíčkářů jen pozitivní. Mohou si totiž trasu, kterou chtějí jet, prohlédnout na videu a nemusejí se spoléhat na slovní popisy, které navíc obvykle píšou zdraví lidé a někdy ani neodpovídají realitě. Jankotová to řekla ČTK při konání brněnského veletrhu Rehaprotex.

Iniciativa vznikla před třemi lety. Jeden z klientů ParaCentra Fenix, které pomáhá lidem s poraněním míchy a páteře, měl totiž videokroužek a učil jeho členy natáčet a stříhat videa. "Vznikla tak skupina, která dělá videa a unikátní je to i v tom, že to dělají vozíčkáři pro vozíčkáře," řekla Jankotová. Skupina HandMedia je součástí ParaCentra Fenix.

V současnosti má skupina na webu zpracovaných 30 budov. Jde jak o úřední budovy, tak o památky či budovy kulturních institucí a sportovní haly. "Točit můžeme hodně díky příspěvkům magistrátu. Bez nich bychom natočili tak dvě budovy za rok. Také se nám daří získávat peníze od soukromých firem a s nimi se obvykle domluvíme, jakou budovu chtějí natočit," popsala Jankotová.

Videa pomohou vozíčkářům s orientací v prostoru

Videa začala vznikat proto, že pro vozíčkáře je obtížné vyrazit do neznámého prostředí. Často na ně může číhat bariéra, o které zdravý člověk nemá tušení a ani si jí nevšimne. Informace jsou obvykle trojího druhu. Buď chybí zcela, nebo jde o prosté konstatování, že objekt je bezbariérový, nebo jde o slovní popis, který ne vždy odpovídá realitě. Ve videu bývá záběr od příjezdu na parkoviště až po dosednutí na místo. Na videu jsou i rozměry krizových míst, jako jsou dveře, výtah, toalety.

Do jiných měst se zatím myšlenka videoprůvodců nerozšířila. "Naše skupina je hodně unikátní, protože jde o vozíčkáře, kteří umí natáčet a stříhat video. Musela by existovat podobná. A když někdo projeví zájem, abychom nějaký objekt někde natočili, jsou překvapení, že za to chceme peníze," řekla Jankotová.

Autoři | Foto Spolek Trend Vozíčkářů Olomouc

Štítky ČR, zajímavosti, zdraví, média, handicapovaní, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně natáčejí videoprůvodce pro vozíčkáře po veřejných budovách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.