Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladí divadelníci nastudovali v Brně ruskou hru Opilí

Současnou ruskou hru Opilí od Ivana Vyrypajeva nastudovali mladí činoherci z absolventského ročníku brněnské divadelní fakulty. Tématem inscenace ale není alkoholismus. Hrdiny tragikomedie jsou lidé na životních křižovatkách, kteří se náhodou potkají uprostřed noci. Premiéra bude ve čtvrtek ve Studiu Marta, oznámil mluvčí JaAMU Luboš Mareček.

„Pro mě jsou zásadním tématem textu životní situace, do kterých se postavy dostávají a k čemu v myšlenkách dochází, když jsou na dně. Vyslovují věci, které by za střízliva nepřipadaly v úvahu, přičemž se dotýkají témat, jako je láska, přátelství, zrada, smysl života a vůbec vše, co řeší běžný člověk," uvedl dramaturg Michael Sodomka.

Nastávající herečtí profesionálové se na jevišti Studia Marta představí pod taktovkou absolvujícího studenta režie Petra Akimova. „Opilý člověk nikdy nelže, naopak je bez zábran upřímný. Pravdu řekne nejen sobě, ale i svému partnerovi nebo lidem v okolí," uvedl Akimov. Hlavním tématem hry je pro něj láska, kdy v jediné noci postavy objevují možnost, jak změnit svůj život.

Pětačtyřicetiletý rodák z Irkutska Vyrypajev napsal řadu her uváděných v celé Evropě. Režisér Akimov je dramatikův krajan, pochází z Jekatěrinburgu. Vyrypajevovy hry jsou podle něj v Rusku velmi často uváděny ve studentských produkcích tamních uměleckých akademií.

Režisér zdůraznil, že v jeho inscenaci nebudou mladí herci požívat skutečné alkoholické nápoje. Všichni prý budou opilí jenom uměním.

Autoři | Foto Studio Marta

Štítky opilí, divadelní hra, studio marta, jamu, Brno, Pekka Akimov, divadelní herec, Rusko, Evropa

Mladí divadelníci nastudovali v Brně ruskou hru Opilí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.