Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dneškem v Brně startuje mezinárodní festival KOMA, připomene nejvýznamnější mezníky komiksu

Industriální prostory Malé Ameriky letos opět zaplní komiksové bubliny. Letos se festival KOMA zaměří na mezníky v komiksu. Už od dneška se až do neděle všem nadšencům umění naskytne možnost zažít jedinečné chvíle mezi díly českých i zahraničních výtvarníků. Program nabízí workshopy, koncerty, divadlo a setkat se zájemci mohou i s tvůrci benefičních obrazů přímo při práci.

Komiksoví nadšenci si ode dneška přijdou v Brně na své. Startuje totiž již pátý ročník mezinárodního komiksového festivalu KOMA, který nabídne veřejnosti pohled do zákulisí tvůrců komiksů, současných výtvarníků, ilustrátorů a dalších kreativců. 

Program začíná slavnostním zahájením už dnes, ve čtvrtek 10. října v 17 hodin, a hned od začátku nabízí pořádnou dávku zábavy. Letošní téma MILNÍKY s sebou přinesou to nejzajímavější, co se za historii komiksu ve světě umění odehrálo a jdou ruku v ruce s dospíváním festivalu. Ten stejně jako lidé, prostředí i planeta prochází změnami a vývojem. a stejně jako každý lidský život i celá společnost má své milníky. 

Nabušený program od čtvrtka až do neděle

Na festivalu se můžete těšit převážně na prezentaci tuzemských i zahraničních komiksů, které budou vystaveny v prostorách Malé Ameriky po celou dobu trvání KOMA a předvede nejvýznamnější mezníky tohoto žánru. Součástí festivalu bude také hned několik workshopů, které zájemcům načtrnou průřez tvorbou jak už výtvarnou, tak hudební. Ta je úzce spjatá především s animací, ať už filmovou nebo herní. Divákům by také neměl ujít Storytelling, ve kterém se výtvarníci budou snažit vyprávěný příběh rovnou před účastníky festivalu ilustrovat a přenášet tak mluvené slovo do obrazů. Chybět nebude ani večerní koncert kapely Acoustic Fields.

Páteční program přinese krom zahájení vernisáží i pár slov o jednom z nejznámějších komiksových hrdinů - Batmanovi. Den nabitý přednáškami a wokshopy zakončí koncert kapely Please the Trees, který je v plánu o půl desáté večer.

Sobotní souboj výtvarníků přinese adrenalin

Nejnabitější bude ovšem sobota. Dvanáctého října se tak od dopoledne budou moci zájemci ponořit do světa komiksu a umění. V nabídce bude například také tvůrčí dílna s ilustrátorkou TOY_BOX, která je známá především svým zaměřením na aktuální dění a výjevy z vlastního života. 

Zlatým hřebem festivalu bude živý souboj výtvarníků z Česka a Maďarska, který vypukne v sedm hodin. Letošní komiksový battle bude opět přehlídkou nejen výtvarných charakterů a nahodilých spoluprací svérázných a příznačných výtvarníků ve jménu: Češi versus Maďaři! Pánové z české, ne tak úplně nahodilé komiksové scény oproti maďarské 1000% se se štětci v rukou utkají na obřích plátnech za živého doprovodu HAZE MOVEMENT. Mezi zástupci české republiky najdete například jména jako Dalibor MAX Krch, Vladimír Strejček a Jan Optik Duchoň. 

Nebude chybět ani benefiční malování

V průběhu festivalu budou také postupně vznikat obrazy na téma MILNÍKY. Nejenže návštěvníci budou moci pozorovat vznik a průběh tvorby, ale následně budou moci v dražbě tyto jedinečné kousky získat a přispět tak na podporu volnočasových aktivit dětského domova v Brně.
Představení dokončených obrazů proběhne v neděli 13. října v 16:00, poté se přesunou do Panksy na Jaselskou 17, kde proběhne dokončení dražby běžící od konce festivalu na Facebooku.

Autoři | Foto KOMA, Radek Mauer

Štítky Koma, komiks, festival, Brno, Malá Amerika, umění, koncert, divadlo, Česko, Facebook, Please The Trees, Batman

Dneškem v Brně startuje mezinárodní festival KOMA, připomene nejvýznamnější mezníky komiksu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.