Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní brněnský festival Prototyp přinese úchvatnou vizuální show i spolupráci umělců, vědců a firem

PR článek

Festival umění, vědy a technologií Prototyp na podzim opět zaplní Pavilon A brněnského výstaviště a představí svou vizi budoucí spolupráce zdánlivě oddělených sfér společnosti. V pátek 18. října 2019 akci zahájí módní performance, audiovizuální show a hudební program. Po celý víkend 19.–20. října budou probíhat workshopy, přednášky a festival Brno Mini Maker Faire 2019. Pravidelnou součástí festivalu je expozice uměleckých děl autorů z Čech i ze zahraničí, reflektující spojení umění, vědy a technologií.

Spolupráci firem, univerzit a mladých talentů

„Cílem Prototypu je vytvořit platformu, která bude fungovat celoročně. Formou menších akcí, přednášek či workshopů bychom rádi oživili brněnské veřejné dění a zakončili to vždy na podzim jednou akcí, na které se ukáže výsledek celoroční spolupráce,“ sdělil koordinátor festivalu Michal Okleštěk, podle kterého spolupráce s dalšími institucemi, univerzitami a firmami přinese do Brna nejen nové talenty a návštěvníky z různých krajů či států, ale i nové příležitosti pro rozvoj a mezioborové setkávání odborné i laické veřejnosti. Letošní ročník festivalu Prototyp se pokusí v menším měřítku ukázat, jak může vypadat kulturně-technologický prostor Brna v příštích letech.

Rotundu rozzáří vizuální show

Úvodní večer 18. října 2019 oficiálně zahájí módní performance, která každoročně uvádí diváky do světa plného moderních technologií a netradičních spojení vědy, umění (módy) a technologií – v hlavní roli se představí projekt Audire Fluctus. Návštěvníky čeká také (ne)klasické hudební vystoupení Osamělých Palačinek a v pozdějších hodinách dunivé rytmy DJ setu multimediálního umělce Floexe, který bude hrát svůj set až do pozdních nočních hodin. Letos bude také speciálně pro prostor “rotundy” vytvořena audiovizuální show od uskupení VISUALOVE, jejichž instalace byly v uplynulých letech k vidění na různých místech Brna. Za všechny lze zmínit např. obří nafukovací Měsíc na Kraví hoře, který se rovněž objeví na letošním Prototypu.

Prostor pro mladé umělce

Po celý večer bude možné navštívit část víkendového programu a expozici uměleckých děl. Mezi vystavujícími umělci je např. sochař Tomáš Medek z ateliéru Digitální sochy FAVU, jehož neobvyklé sochy tvořené 3D tiskem lze vidět v ulicích Brna, nebo mladá umělkyně Pavla Nikitina. Ta pomocí 3D skeneru vytvořila sochy vojáků bojující na Donbase a dotvořila jim části těla, o které přišli v bojích. Dále si návštěvníci vyzkouší netradiční náladový fotokoutek autorské dvojice Kristiny Zákopčanové a Floriana Geiselharta. Náladový fotokoutek je prožitková interaktivní instalace pracující s umělou inteligencí, kam si návštěvníci mohou přijít pro vzpomínkovou fotku, možná ne docela takovou, jakou by čekali. Celá umělecká expozice bude letos čítat více než 20 exponátů.

Umělá inteligence a moderní kutilové

Sobotní a nedělní program 19.–20. října 2019 představí kromě umělecké expozice také sérii odborných přednášek a workshopů z oblasti umění, vědeckých objevů či trendů v technologiích. Speciální programový blok Kreativní Evropa se bude věnovat umělé inteligenci a všemu, co s ní souvisí.  Významnou součástí víkendového programu bude festival moderních kutilů Brno Mini Maker Faire 2019, který se bude konat pod stejnou střechou, ve stejný čas a návštěvníkovi bude stačit stejná vstupenka. Brněnští kutilové také jistě znají otevřenou digitální dílnu FabLab, která v rámci festivalu doveze nejen nadupaný kamion FabLab Experience.

Festival Prototyp vznikl před lety jako malá akce s cílem propojovat svět umění, vědy a technologií. Spojením zdánlivě vzdálených oblastí vzniká každoročně kulturní událost pro široký okruh návštěvníků. Za 5 let se festival vyvinul v tradiční akci brněnského podzimu, která se díky spolupráci s mnoha jihomoravskými institucemi a firmami neustále rozšiřuje a proměňuje. Během 5 uplynulých ročníků festival Prototyp navštívilo více než 9000 návštěvníků, vystavovalo zde přes 90 umělců a proběhlo přes 40 workshopů a přednášek.

Štítky prototyp, festival, soutěž, umělci, vědci, technologické firmy, umění, technologie, přednáška, Brno, podzim, Česko, Brněnské výstaviště, umělecké dílo, umělá inteligence, socha

Unikátní brněnský festival Prototyp přinese úchvatnou vizuální show i spolupráci umělců, vědců a firem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.