Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská zoo se obohatila o novou samičku pandy červené jménem Oshin

Letos bude brněnská zoo potřetí slavit Mezinárodní den pand červených. Dorazil dlouho očekávaný ve formě pandy červené jménem Oshin. Na šestiletou samičku se čekalo od loňského dubna, kdy na rakovinu uhynula samička Pandora.

V rámci Mezinárodního dne pand červených bude v sobotu v zoo připravených pět stanovišť, kde se návštěvníci dozví více o životě pand a možností ochrany ve volné přírodě. Jednou z nejdůležitějších částí programu je přivítání Oshin jako novou obyvatelku Mniší hory u komentovaného krmení v 11:00 u expozice pand. 

Vztah jako na houpačce

Oshin se narodila na letní slunovrat 21. června 2013 v Belgii. Poté se přesunula do polské Lodži, kde byla až do přesunutí do brněnské zoo. Transport proběhl na začátku září bez problémů a poté měla samička den odpočinku. Další den přišlo to nejdůležitější. Seznámení s dalším obyvatelem Mniší hory - samcem Huanem. Při prvním setkání Oshin věnovala pozornost průzkumu expozice a Huan se jí vyhýbal. Zpočátku se k sobě ani nepřibližovali a pozorovali se z dálky. "Postupně se osmělovali a po několika klidných dnech byli oba hodně aktivní. V současné době je to jako houpačce. Někdy spí naproti sobě, jindy každý na druhé straně výběhu. Nicméně oba jsou i nadále opatrní. Předpokládáme, že jejich sbližování bude ještě pár měsíců trvat," říká mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč. 

Rudohnědý roztomilý medvídek

Ačkoliv se podle pojmenování může zdát, že panda červená je příbuzná známější pandě velké, tak to tak není. Panda velká je příbuzná s medvědy, zatímco menší panda červená tvoří samostatnou čeleď malé pandy. Panda dosahuje délky az šedesáti centimetrů a ocas dosahuje téměř stejné délky. Vážit může mezi třemi až šesti kilogramy. "U pand červených se stejně jako
u pand velkých vyvinul 'šestý prst', který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Tento prst umožňuje lepší uchycení pandy na stromě nebo větvi, stejně jako lepší uchopení bambusových výhonků při jejich konzumaci,"
doplňuje Vaňáč. Ve volné přírodě panda červená obývá horské lesy Himalájí. Žijé také v Nepálu, Indii, Myanmaru, Bhútánu a Číně. Je schopná vystoupat až do výšky 4800 metrů. Pandu červenou je možné nalézt i ve virtuálním světě. Většina lidí zvíře v logu webového prohlížece Mozilla Firefox považuje za lišku, ale není tomu tak. Jedná se o pandu červenou. 

Autoři | Foto ZOO Brno

Štítky zoo, panda červená, přírůstek, akce, panda, Zoologická zahrada Brno, Mniší hora, příroda, Lodž, houpačka, Mozilla Firefox, Nepál, Myanmar, Bhútán, Belgie

Brněnská zoo se obohatila o novou samičku pandy červené jménem Oshin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.