Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stačí málo aneb festival o tom, jak žít hodně i s málem

Není žádným tajemstvím, že žijeme v době, kdy má většina z nás snadný přístup ke všem možným vymoženostem. Pokud vám ale připadá, že je toho někdy až moc, mohl by vás zaujmout festival Stačí málo, na který se můžete vypravit už v neděli 15. září do parku Lužánky.

Minimalismus jako životní styl

Cíl, již druhého ročníku festivalu Stačí málo, je prostý. Jeho pořadatelé se snaží ukázat, jak je možné užít si život naplno i s menším množstvím věcí okolo nás a že smyslem života není jen hromadění majetku.

„Domníváme se, že se většina lidí v dnešním zrychleném světě zaměřuje na výkon a kvantitu. Lidé jsou často ve stresu, nestíhají, mají mnoho povinností a neví, jak z toho kolotoče ven. Neustále jsme bombardováni reklamami na výrobky, které nám mají zlepšit život, přitom nás spíš zahlcují a zakrývají, co je pro nás důležité. My věříme minimalismu a životu s málem,“ říká Aneta Habartová, spolupořadatelka festivalu.

Řešení aktuálních témat

Festival se zaměřuje na aktuální témata jako je cestování, udržitelná móda, vaření ale také cirkulární ekonomika, sociální sítě nebo fenomén zero waste.

Velkým problémem je v současnosti znečišťování životního prostředí. Na tom má velký podíl nadkonzum, kdy lidé nakupují mnohonásobně víc, než potřebují a v důsledku toho vytvářejí mnoho odpadu,” vysvětluje Aneta Habartová a dodává, že právě minimalismus se pojí s udržitelným způsobem života a snaží se tento problém řešit.

Praktické workshopy a přednášky

Kapacita festivalu je pouhých 200 míst, ale za to je jeho program nabitý až k prasknutí. Účastníci mají nejen možnost poslechnout si zajímavé přednášky, ale také se mohou zúčastnit praktických workshopů.  Mezi přednášejcími bude například Adam Marčan, zakladatel portálu Naučme se, který bude mimo jiné mluvit o tom, jak cestovat levně jen s batohem na zádech.

Připraven je také workshop o bezobalovém nakupování , o domácí výrobě čistících prostředků nebo také přednáška o cirkulární ekonomice, která se zabývá způsoby jak zvýšit kvalitu lidského života a životního prostředí díky větší efektivitě produkce. To ale rozhodně není vše, protože si pořadatelé pro návštěvníky připravili celkem šest přednášek a čtyři workshopy.

Šíření osvěty

Hlavní myšlenkou festivalu je šířit osvětu o minimalistickém životním stylu a všem, co s ním souvisí. Heslem celé akce je Máte na míň! Zároveň však pořadatelé chtějí, aby návštěvníci z festivalu odcházeli nabití informacemi. Byli motivovaní v životě zpomalit, přehodnotit své priority a třeba i změnit některé své návyky tak, aby byli spokojenější oni i naše planeta.

„Nechci, aby po mě na Zemi zbylo několik tun odpadu. Stejně tak, jako máme jen jedno zdraví, máme také jen jednu planetu. Plastová láhev, kterou si koupíte po cestě do práce tady bude ještě s našimi dětmi, vnoučaty ale i pravnoučaty,” říká Barbora Repíková, která si myslí, že festivaly jako Stačí málo jsou skvělou osvětou, která je potřeba.

„Kupujme si ovoce a zeleninu do vlastních sáčků, myjme se mýdlem s krásnými vůněmi, nosme si s sebou vlastní láhev a uvědomme si, že nepotřebujeme nový kousek oblečení každý měsíc. Zajímejme se. Bezodpadový životní styl je pro mě o snaze, ne o perfekci. A já se chci snažit dál,” dodává Barbora Repíková.

Bezodpadkový ráj

Celý festival se snaží o minimalizaci a o co nejšetrnější přístup k životnímu prostředí. Proto není překvapením, že si můžete s sebou přinést vlastní lahev na vodu nebo i nádobí. Ve stánku s jídlem vám na něj ochotně naservírují jídlo a na toaletách je v průběhu celého festival k dispozici zdarma kohoutková voda.

Autoři | Foto Stačí málo

Štítky Stačí málo, festival, Lužánky, Zero waste, minimalismus, přednáška, životní styl, životní prostředí, Země

Stačí málo aneb festival o tom, jak žít hodně i s málem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.