Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské kultovní Kino Art se zítra otevře po dvouleté rekonstrukci. Během víkendu nabídne na 100 hodin filmu

Filmoví nadšenci se mohou od zítřka opět vrátit do Artu. Rekonstrukci, která začala v květnu roku 2017, prodloužily neočekávané okolnosti, a proto se protáhla na dva roky. Letos v létě byly opravy zdárně dokončeny a Art může být znovu otevřen návštěvníkům. První projekce odstartuje v pátek 13. září v 19 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na více než sto hodin filmů, nebo živou hudbu.

Po zahájení oprav v květnu roku 2017 našli stavbaři uvnitř budovy azbest a práce se zastavily. Město tedy muselo vypsat nové výběrové řízení na jeho likvidaci a teprve potom mohly začít stavební práce z původní zakázky. Nastaly ovšem další komplikace – v průběhu stavby přišli stavaři na to, že jedna ze stěn kina je staticky narušená a musí dojít k jejímu přezdění. To se rovnalo dalšímu zdržení.

Náročná rekonstrukce stála celkem 24 milionů, kino může opět nabídnout zajímavou tvorbu ve svých domácích podmínkách

Kvůli azbestu, který kontaminoval jak podlahy, tak i elektroinstalace a podhledy, muselo dojít i k úpravě interiérů kina. „Ačkoliv v dnešní době táhnou návštěvnost kin multiplexy, mnozí filmoví nadšenci preferují intimnější kina. Ta zaručují nejen jiný zážitek, ale také dramaturgii, která se nezaměřuje pouze na mainstreamovou tvorbu. Jedním z těchto kin je také Art,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková, která je ráda, že bude kino pro náročnější diváky opět otevřeno.

Opravy měly původně stát 16,1 milionů, kvůli azbestu se ale částka ještě o necelé čtyři miliony navýšila. Výsledná cena, která v sobě čítá všechny tři zakázky, dosahuje 24 milionů korun, z čehož bezmála 2 miliony pokryjí dotace.

Kino Art je kinem náročného diváka s unikátní atmoséfrou

Modernizovaná funkcionalistická budova na Cihlářské dostala kromě technických oprav také nový kabát. Kromě fasády, oken a dveří, jsou instalovány také nové toalety. Diváci se mohou od pátku těšit na klimatizovaný malý sál a nově situovanou pokladnou a prostorem k prodeji knih a časopisů. „Tam, kde v původní podobě kina býval kuřácký Artěk, je nově nekuřácká pokladna,“ uvedlo kino na svých facebookových stránkách. „Ve velkém sále je položen nový krásný koberec a oblíbené sedačky už jsou připraveny na svých místech. Návštěvníci se mohou těšit také na nové osvětlení ve velkém sále a kavárně.“

Brno se postupně stává důležitým bodem na filmové mapě nejen Evropy, ale také celého světa. „Kromě toho, že u nás filmaři čím dál častěji natáčí své snímky, žije zde také spousta filmových nadšenců, kterým unikátní atmosféra Artu chyběla. Po více než dvou letech tak mohou jeho prostory opět navštívit a užít si zajímavou filmovou nabídku s tituly, které jinde neuvidí,“ dodal radní pro kulturu Marek Fišer.

 

Živá hudba a filmový maraton kultovních snímků i aktuálních novinek - tak to bude vypadat na Cihlářské po dvou letech na cestách

Art s tradicí klubového kina pro filmové fajnšmekry letos slaví nejen otevření po náročné rekonstrukci, ale také své sté narozeniny. Oslavy začnou v pátek 13. září projekcí legendárního němého filmu Východ slunce za doprovodu živé hudby Duncana Hendyho v provedení smyčcového kvarteta IQ a klavíru Jany Nevoralové pod vedením Gabriely Tardonové. Po skončení projekce odstartuje filmový maraton, který poběží v obou sálech nepřetržitě až do nedělní půlnoci. Dohromady divákům nabídne na 100 hodin filmu, mezi kterými nebudou chybět snímky jako Bohemian Rhapsody, Avengers, nebo klasika Casablanca a Kouř. Atmosféru ve foyer návštěvníkům zpříjemní smyčcové trio Osamělé palačinky.

Slaví se také definitivní návrat na Cihlářskou. Po dobu oprav zajistilo Turistické informační centrum Brno, které Art provozuje, azyl v bývalém lihovaru na Pekařské. Tam se kino stalo součástí takzvaného sociálního reaktoru Distillery. Odsud se Art přesunul ještě jednou, tentokrát do Galerie TIC na Radnické ulici. „Kino Art působilo přes dva roky v nedobrovolném exilu. Ten ale pojalo spíš jako výzvu a díky zajímavým místům a pop up projekcím rozšířilo řady svých fanoušků. Teď se na Cihlářskou vracíme v plné síle,“ uzavřela ředitelka TIC Jana Janulíková.

Autoři | Foto Kino Art, Brno.cz

Štítky Kino Art, rekonstrukce, filmový maraton, azbest, otevření, filmy, Cihlářská, TIC, Brno, Art, kino, film, oprava, Markéta Vaňková, Artěk, Evropa, Avengers, Bohemian Rhapsody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské kultovní Kino Art se zítra otevře po dvouleté rekonstrukci. Během víkendu nabídne na 100 hodin filmu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.