Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Herci Divadla Bolka Polívky odehrají nadcházející sezonu na nových prknech. Zrekonstruované je i hlediště

Po prázdninách se inscenace Divadla Bolka Polívky vracejí z letních scén v Mikulově, Brně a Slavkově zpět do svojí domácí budovy na Jakubském náměstí. Tam divadlo v pronájmu sídlí už od roku 1993. V nadcházející 27. sezoně na diváky po dvouměsíční rekonstrukci čeká nové prostředí. Stavební úpravy financovalo město Brno částkou 3 miliony korun.

Rekonstrukce se týkala jak hlediště, tak i jeviště. Dříve nepříliš vzhledná sedadla v hledišti mají nyní nové čalounění i polstrování a jsou nalakovaná, počet míst k sezení se po rekonstrukci nijak nezměnil. Nová je také borovicová podlaha, která je položena na jevišti. Ta nahradila dřívější smrkovou. „Včera jsme hráli první představení inscenace Klíště s Milanem Lasicou. Hrálo se nám dobře, jeviště už nevrže. Divákům se taky sedělo dobře, ty sedačky jsou pohodlnější než v letadle,“ řekl s nadsázkou principál divadla Bolek Polívka.

Plánované opravy se podařilo dokončit ještě před začátkem sezony 2019/2020. „Těší nás, že se rekonstrukce stihla. Diváci i účinkující se tak kromě kulturního zážitku mohou nyní těšit i na to, že chvíle strávené v našem divadle budou ještě příjemnější,“ uvedl ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský. Ten zároveň poděkoval vedení města a dalším zúčastněným stranám, které se na rekonstrukci podílely. „Moc si vážíme rychlosti, kterou postupovali všichni od zaměstnanců magistrátu po pracovníky vybrané dodavatelské firmy, která opravy realizovala,“ dodal Chalupský.

Na opravě divadla se postupně pracuje již třetím rokem, v další fázi bude instalována klimatizace do předsálí a vystaveny budou toalety pro handicapované

Budovu divadla má v majetku město. Postupná rekonstrukce odstartovala před třemi lety opravou střechy, která byla tehdy v havarijním stavu. Na první část postupně navázaly další práce – v roce 2017 byly vyměněny elektrorozvody a v divadle bylo nainstalováno mimo jiné 240 svítidel a přibližně 300 zásuvek a spínačů. „Loni o prázdninách byla opravena kamenná podlaha ve foyer, byly osazeny repase dveří do sálu a dokončena první fáze modernizace klimatizace a vzduchotechniky,“ přiblížil Michal Adamík. Cena za aktuální fázi rekonstrukce je necelé 3 miliony korun, které investovalo město.

Od sponzorů divadlo dostalo také novou zvukovou aparaturu a část světelné výbavy. V budoucnu divadlo čeká dokončení druhé fáze oprav klimatizace v prostorách foyer, výstavba toalet pro handicapované a další dílčí úpravy.

První představení se v prostorách Divadla Bolka Polívky hrálo v září roku 1993, během sedmadvaceti let se zde vystřídala řada projektů

Divadlo odstartovalo svoji 27. sezonu v pondělí 9. září hrou Klíště, která měla premiéru v květnu letošního roku. Hra, kterou napsal Bolek Polívka, a ve které sám účinkuje spolu s Milanem Lasicou, vypráví o setkání dvou dávných přátel – postarších herců v klubu jednoho divadla. V současném repertoáru lze vybírat jak z autorských her principála Šašek a Syn nebo DNA, vlastní produkce – Srnky, Letem sokolím, Horská dráha, Pozemšťan, tak i z představení Mínus dva nebo The Nakded Truth, vytvořených ve spolupráci s jinými divadly.

Divadlo také spolupořádá legendární Manéž Bolka Polívky a diváci sem mohou přijít na představení z široké nabídky her hostujících českých i zahraničních souborů, mezi kterými můžeme najít například Dejvické divadlo, Činoherní klub, Štúdio L+S, Divadlo studio DVA, Divadlo Járy Cimrmana, Divadlo Kalich a další. Kromě divadelních představení mohou diváci na prknech spatřit také doplňkové skladby, takzvané Re-kabarety, což jsou večery komponované z humorných a koncertních vystoupení. Celosezónní aktivitou je také 10 až 12 výstav během sezony, zájemci se do foyer divadla mohou přijít podívat díla významných malířů, grafiků, nebo  fotografů.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Bolek Polívka, Divadlo Bolka Polívky, Brno, divadlo, rekonstrukce, jeviště, hlediště, představení, oprava, Mikulov, Milan Lasica, herec, klimatizace, foyer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herci Divadla Bolka Polívky odehrají nadcházející sezonu na nových prknech. Zrekonstruované je i hlediště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.