Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Špilberk o víkendu ožije největší hradní akcí. Kromě Barona Trencka se na hrad vrátí i Marie Terezie

Špilberk žije baronem Trenckem! Tak se jmenuje letošní ročník tradičně největší události, kterou pořádá Muzeum města Brna na Špilberku. Sedmý ročník s programem pro celou rodinu se koná o víkendu 7. a 8. září, kdy se lidem otevře celý Špilberk. Organizátoři mimo jiné chystají hru, která zájemce provede po hradě, tematický program ve stylu 18. století a dobový jarmark.

Akce Špilberk žije se letos koná už po sedmé. Opět nabídne zábavu pro celou rodinu a otevřený hrad za zvýhodněné vstupné. Návštěvníci se podívají i do běžně nepřístupných míst a bude pro ně přichystán program. „Letošní téma odkazuje na kulatých 270 let od smrti slavného špilberského vězně – velitele pandurů barona Trencka, jemuž navíc bude patřit i výstava, kterou muzeum otevře v říjnu,“ přiblížil mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. Akce odstartuje v sobotu 7. září v 10 hodin a potrvá do nedělních 18 hodin.

Návštěvníci Špilberku se o víkendu ocitnou v 18. století, tedy v době, kdy vládla císařovna Marie Terezie a kdy byl na Špilberku vězněn nejslavnější trestanec, baron Trenck. Oba se na hradě objeví, stejně tak i jejich vojáci a střážci. „Chystáme velkou hradní hru, při níž menší i větší odvážlivci zakusí náročný výcvik, po němž by se pomyslně mohli stát elitními císařskými vojáky. Čeká je spousta úkolů a překážek, které je zavedou do různých koutů Špilberku,“ vysvětlila koordinátorka akce Gabriela Kyzlinková.

Šermířská klání, divadlo pro děti i dospělé a otevření všech stálých expozic. Špilberk o víkendu nabídne opravdu bohatý program

Kromě toho proběhne také ukázka šermu – Skupina Exulis předvede šermířské duely na velkém nádvoří oba dny ve 14 hodin, umělecká agentura REX zase chystá několik divadelních ukázek pro malé i velké. „Lidé uvidí příjezd Marie Terezie na hrad, Trenckovu audienci u císařovny nebo bitvu mezi pandury a Prusy. Pro nejmenší děti odehrajeme i pohádku Kocour v botách,“ prozradil organizátor Radim Dufek.

Součástí akce bude také otevření všech stálých expozic, sportovní výstavy Branky Body Brno a malá ochutnávka z připravované výstavy o Trenckovi. V Jihozápadním bastionu a v expozici moderního umění budou připraveny komentované prohlídky. Nebude chybět ani dobový jarmark nebo fotokoutek.

Autoři | Foto Muzeum města Brna (M. Budiková)

Štítky Špilberk žije, Baron Trenck, Špilberk, Muzeum města Brna, expozice, program, jarmark, divadlo, šerm, František Trenck, hrad, Marie Terezie Habsburská, výstava, styl, Kocour v botách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilberk o víkendu ožije největší hradní akcí. Kromě Barona Trencka se na hrad vrátí i Marie Terezie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.