Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nočnímu králi jsem držel palce, velkým fanouškem Hry o trůny ale nejsem, říká Furdík

Zima přichází! To je heslo nejpopulárnějšího seriálu posledních osmi let, který zná téměř každý. Málokdo však ví, že jedna z hlavních postav fantasy série Hra o trůny, Noční král, pochází ze Slovenska a bydlí v Olomouci. S Vladimírem Furdíkem, který ztvárnil hlavního záporáka, však vánice ani kupa sněhu nepřišla. Tento známý herec a kaskadér je milovníkem tepla a thajské kuchyně. Koho by Noční král viděl nejraději na Železném trůně i to, jak dlouho trvá, než se z Vladimíra Furdíka stane vládce mrtvých, se dozvíte v rozhovoru, ve kterém se pro Drbnu tento sympatický slovenský herec rozpovídal na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Avšak pozor, rozhovor obsahuje spoilery!

Miliony fanoušků vás znají jako Nočního krále z Her o trůny, přestože máte za sebou role ve filmech jako Princ z Persie nebo Sherlock Holmes. Jak se z vás stal legendární Night king?

Přišla mi nabídka, jestli si chci zahrát v Game of Thrones od série pět, kde jsem si jako White Walker dal duel s Johnem Snowem. A na základě této postavy jsem potom dostal další nabídku, jestli chci pokračovat v postavě Nočního krále, kterého potřebovali přeobsadit.

 

Jak jste na tom teď se vztahem k Game of Thrones? Stal se z vás fanoušek seriálu?

 Ani ne. Že bych byl fanoušek nějakého konkrétního akčního seriálu, to nemůžu říct. Jsem spíš fanoušek komediálních seriálů. Nemám ani oblíbené postavy. 

Ovlivnila vás postava Nočního krále? 

Ne, nijak to neprožívám. Pro mě to byla práce, kterou jsem udělal. Nikdy jsem si nemyslel, že bude tak populární, že budu kvůli tomu chodit na nějaké festivaly. Bylo to pro mě překvapení. 

Takže jste překvapen, kolik fanoušků teď máte? Zasáhla vám tato role hodně do soukromí? 

To ano, ale ne až tolik. Jsem překvapený, že po tolika letech práce, kterou jsem v tomto oboru dělal, se mě až na základě této role spousta lidí ptá a zajímá je to. Takže vlastně ano, zasáhla. Ta postava mi pomohla k tomu, že teď můžu mluvit i o tom, co jsem celý život dělal u filmu, a co je moje největší vášeň. 

'Život ze mě udělal kaskadéra'

Takže vás práce u filmu naplňuje? Vždycky jste si přál být kaskadérem?

To ani ne, vlastně to přišlo postupně. Bylo mi 15 let, když jsem přišel do kontaktu s filmem. Nikdy jsem cestou kaskadéra nešel, život ze mě kaskadéra udělal. 

Kdybyste se nevěnoval filmu a kaskadérství, čím byste chtěl být? 

Zahradníkem. (smích)

Kolik času je denně věnovat k tomu, abyste zvládl nějakou fyzicky náročnější scénu? 

Dostal jsem se do stavu, kdy mi stačí 40 minut denně, i když z tréningu vyhodím víkendy. 

A jak se při náročnějších scénách pracuje s maskou, třeba jako právě u Nočního krále? Nainstalovat ji na tělo prý trvá až šest hodin. 

Nemáte žádnou mimiku a je nutné aby vám ji maskéři neustále upravovali. Těch pět šest hodin ji na vás lepí, a pak u vás stále stojí dva lidi, kteří ji dolaďují, dokreslují, opravují, aby vypadala pořád stejně. 

Stalo se vám někdy, že by celá spadla a museli jste na ní pracovat znovu?

To ne. Ale stává se, že když pracujete ve studiu, to lepidlo často přestane po nějaké době fungovat, a cítíte, jak vám ta maska padá z čela. To už se pak těžko dá upravovat a musí se to nalepit zpátky. 

Rozhodl jste se navštívit Letní filmovou školu. Jezdíte sem častěji, nebo je to poprvé? 

Je to poprvé. Rád bych se stavil na nějaký film, ale asi už to nestihnu. Jsem rád, že můžu být i chvíli doma, dávám přednost rodině. Po rozhovorech a setkání pojedu rovnou domů, protože za pár dnů zase odjíždím pryč. 

Bydlíte v Olomouci a Bratislavě…

V Bratislavě mám trvalé bydliště a firmu, ale v Olomouci teď s rodinou bydlíme. Dřív se dalo přejíždět, když byly děti malé, teď ale už chodí do školy a na Slovensku už tolik být nemůžeme.

VLADIMÍR FURDÍK

- Narodil se 1. července roku 1970 na Slovensku
- Momentálně žije v Olomouci
- Živí se jako kaskadér a herec
- v Hollywoodu působí již od roku 1990
- Jeho nejznámější role je v seriálu Hry o trůny (Game of Thrones) jako White walkerNight King 
- Jako kaskadér si zahrál ve známých snímcích Tristan a Isolda, Eragon, Válečný kůň nebo v Bondovce SKYFALL  
- Jeho tvář můžeme znát ze sci-fi Prometheus, druhého dílu Sherlocka Holmese jako Andrzeje nebo z filmu Princ z Persie: Písky času
Momentálně spolupracuje na seriálu Zaklínač

Jak se vám líbí v České republice? 

Jako Slovák nedělám moc rozdíly mezi Českem a Slovenskem, ale mám moc rád Olomouc. Je to staré a krásné město. Všechno je blízko pěšky, pohybuje se tu spousta mladých lidí. Co víc si člověk může přát, je to ideální místo na žití.

Raději teplo než zimu

Kolik času vám zabere natáčení a kolik vám zbývá na pobyt doma?

Je to různé. Game of Thrones se třeba natáčel 11 měsíců v Belfastu a domů jsem se dostal jen dvacet sobot. A když jsem točil v Budapešti Zaklínače, tak jsem se do Olomouce jezdil také jen každou druhou sobotu. 

Kde se vám při natáčení líbilo nejvíc? 

Mám rád Thajsko a thajskou kuchyni a spoustu krásných zážitku mám z Kuby. 

Takže máte raději teplo? V Hrách o trůny vás můžeme vidět jen ve sněhu a ledu. Jak se vám natáčelo tady?

Je to výzva a je to hodně náročné. Finální bitva se natáčela tři měsíce v noci v Belfastu, leden, únor a březen - v dešti, sněhu a blátě a ve velmi těžkých podmínkách. 

Potom ale přijdou fanoušci, kteří tu poslední bitvu kritizují. Nemrzí vás to?

Vždycky budou dvě strany. 

Fandil jste Nočnímu králi, aby to byl on, kdo vyhraje?

V podstatě ano...

A koho byste nejraději viděl na Železném trůně? 

Určitě Tyriona Lannistera.

A co Arya, která vás potom tak rychle zabila? Není to škoda, neměl mít Night King víc prostoru? 

Těžko říct. Game of Thrones byl příběh o něčem jiném, nebylo to o Nočním králi. 

 

Připravuje se prequel ke Game of Thrones. Uslyšíme vás tam mluvit?

Bohužel, o tom nesmím nic říct. 

Chystáte se ještě na jiné filmové festivaly? Co třeba Serial Killer v Brně, který je zaměřen speciálně na seriály? 

Byl bych rád, ale je toho času hrozně málo. Dostal jsem nabídku z Košic, ale bohužel mi to nevyšlo, bylo to hrozně narychlo. Na LFŠ jsem dostal pozvání dva měsíce dopředu, takže se to dalo naplánovat. Z Brna se zatím neozvali, takže uvidíme. 

Autoři | Foto HBO, LFŠ

Štítky Night King, Vladimír Furdík, Hry o Trůny, Noční král, white walker, Letní filmová škola, rozhovor, Hra o trůny, Olomouc, herec, film, Slovensko, teplo, Uherské Hradiště, Sherlock Holmes, Česko, John Snow

Nočnímu králi jsem držel palce, velkým fanouškem Hry o trůny ale nejsem, říká Furdík  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.