Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno nepotřebuje dvě kreativní centra, říká předseda brněnské TOP 09 Petr Kunc

Vedení města Brna chce vytvořit dvě kreativní centra. Jedno v nevyužívaných prostorech Fakulty výtvarných umění na Údolní, které by mělo sloužit jako start hub, druhé pak v bývalé káznici na Cejlu. Brněnská TOP 09 ale s návrhem nesouhlasí. „Likvidovat místo historické památky nedává smysl,“ sdělil předseda TOP 09 Petr Kunc.

Brněnská TOP 09 návrh města vytvořit dvě kreativní centra považuje za nešťastný. Za největší úskalí považují finanční náročnost přestavby cenné kulturní památky bývalé káznice na Cejlu. Ta by měla stát přibližně půl miliardy korun. Samotný projekt však vyjde na 37 milionu korun. To je o 12 milionů víc než pětiletý provoz v nevyužívané Fakultě výtvarných umění na Údolní ulici. „Prostory nevyžadují zásadní přestavbu a tím ani nebudou finančně náročné,“ uvedla krajská manažerka TOP 09 Andrea Lukáčová. Odhadovaná cena přestavby káznice navíc nepočítá s provozem budovy, vytápěním a dalšími energiemi. U FAVU jsou všechny tyto údaje známé.

FAVU by mělo sloužit jako start hub než se zrekonstruuje káznice 

Vedení města si představuje, že Fakulta výtvarných umění se bude využívat jako kreativní hub po dobu, než se přestaví do finální podoby bývalá káznice, tedy pět let. „Myslím si, že je to zbytečné vytvořit jedno kreativní centrum, kde si lidé zvyknou a po chvíli je opět stěhovat do jiných prostor. Ještě v době, kdy město krátí peníze městským částem dávat 100 nebo 200 milionů korun do rekonstrukce věznice mi přijde jako nesmysl,“ hodnotí počínání města Kunc.

S demolicí části bývalé káznice na Cejlu TOP 09 nesouhlasí i z etických důvodů. Budova je totiž cennou historickou památkou. Jedná se o místo, kde byli vězněni a zavražděni lidé v průběhu nacistického i komunistického režimu. Ke konci druhé světové války zde bylo pověšeno 85 válečných zločinců. Během komunismu zde ztratily život osobnosti jako bratří Daňkovi, Zdeněk Rotrekl nebo Václav Renč.

Primátorka města Brna Markéta Vaňková však uvedla, že se v projektu bude klást důraz na ochranu pietních míst. „Cením si toho, že se na ochranu dbá. Především se týká cel smrti, kaple nebo popraviště. Oproti původnímu návrhu došlo i k rozšíření prostor, která mají sloužit k muzejním účelům, za což jsem ráda,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Zdroj: ticbrno.cz/kaznice

Právě kvůli zachování historické budovy vznikla petice proti demolici části káznice do ulice Bratislavská. Pod ní se podepsala i TOP 09. „Budova funguje sama o sobě jako prezentace historie. Vše se v káznici zachovalo. Byla by velká škoda budovu zničit přestavbou,“ dodal Kunc. K dnešnímu dni má petice 295 hlasů. Vedení města se předá v září na nejbližším zasedání zastupitelstva.

Projekt by měl zachovat hodnoty památky

Problematika přestavby bývalé káznice na budoucí Kreativní centrum Brno je významně složitější problematika, než je v petici shrnuto. O rozsahu muzea a zachování nejdůležitějších částí bývalé káznice diskutuje vedení města s mnoha zainteresovanými subjekty jako Národní památkový ústav nebo Ministerstvo kultury. „Výsledky této diskuse se promítly do dokumentu, který byl ze strany památkářů akceptován a stal se jedním ze základních podmínek vypsané architektonické soutěže,“ dodává k projektu náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný. Vítězný projekt vytvořilo studio KAVA, s.r.o. 

I samotný vítězný projekt má své odpůrce. Mezi ně patří i předseda TOP 09 Petr Kunc. „Z osmi projektů se pouze jeden choval k objektu jako k památníku. Některé hrubě a necitlivě porušovaly zachování hodnoty památky, kdy například do cely smrti umístily toalety. Vítězný projekt je sice nejlevnější. Rozhodně není ale nejlepší,“ popisuje projekty Kunc.

Vůči vyjádření předsedy TOP 09 se ale ohradil bývalý náměstek pro kulturu Matěj Hollan. „Projekt Kreativního centra patřil od června 2016 do listopadu 2018 pod TOP 09. Nepatřilo to pod kulturu, ale pod Strategii, kterou řídil Jaroslav Kacer. V komisi byl jak on, tak zejména Kunc, který tam byl většinu času a byl u všech zásadních rozhodnutí,“ sdělil Hollan.

Petr Kunc také zastupoval investora-město v architektonické komisi během soutěže na přestavbu Káznice. Podle Hollana, byť se Kunc lišil v dílčím hlasování, s výsledkem souhlasil. „Ano v komisi jsem byl ale s výsledným projektem jsem nesouhlasil. Podepsal jsem pouze protokol o tom, že soutěž proběhla řádně. Hlasoval jsem proti vítěznému návrhu,“ dodal Kunc.  

Proti demolici neprotestuje pouze TOP 09. Petici podporuje i Vojenský historický ústav Praha, Ústav pro studium totalitních režimů České republiky, Židovská obec Brno nebo Holocaust Learning and Education found v USA.

Autoři | Foto centrumnews.cz

Štítky Bývalá káznice na Cejlu, FAVU, Údolní, demolice, petice, kreativní centrum, TOP 09, Brno, Petr Kunc, projekt, rekonstrukce, radnice, Cejl, Matěj Hollan, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Markéta Vaňková

Brno nepotřebuje dvě kreativní centra, říká předseda brněnské TOP 09 Petr Kunc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.