Široké možnosti využití meruněk v kuchyni prokázal pátý ročník Meruňkobraní v Židlochovicích na Brněnsku. Kromě ovocných knedlíků mohli zájemci ochutnat a zakoupit množství specialit, pálenku, džem, meruňkové víno a také unikátní sekt. Hojně navštívenou akci odpoledne přerušila silná průtrž mračen.
Kolem Židlochovic patří meruňka k nejčastěji pěstovanému ovoci. Podle místních mají plody z okolí Židlochovic jedinečné vlastnosti a nezaměnitelné aroma.
Tématem letošního ročníku slavností je meruňka ve světové kuchyni, informovala za pořadatele Romana Zboranová. V kulinářské nabídce byl například norský losos v mořské soli s uzenými meruňkami, listovými saláty, bylinkami a koprovým medem nebo krémové halušky se slaninou a meruňkami, čokoládou a chilli.
Pořadatelé meruňkobraní upozorňují, že meruňky jsou bohatým zdrojem provitamínu A, draslíku, železa a řady dalších minerálů a vitamínů. Posilují imunitu, léčí sliznice plic, regulují krevní tlak, pozitivně působí na nervovou soustavu, odolnost organismu vůči infekcím a zpomalují stárnutí. Meruňka je prý navíc vhodné ovoce při redukční dietě.
Sklizeň meruněk na jižní Moravě v těchto dnech vrcholí, komplikuje ji počasí a nedostatek pracovních sil. Předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný ČTK tento týden řekl, že úroda bude průměrná, někteří pěstitelé ale přišli až o 85 procent úrody po jarních mrazech.
"Vzhledem k průběhu počasí jsme museli řešit odbytové problémy, protože dozrávaly všechny odrůdy meruněk naráz. Důvodem byly vysoké teploty v červnu," uvedl Pokorný, který působí v Pomoně Těšetice. Suché a teplé počasí z posledních týdnů negativně ovlivňuje velikost plodů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.