Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třetí týden VaňkovkaFestu bude stát za to. Aneta Langerová, Robert Balzar z J.A.R. i vítězové YOUTUBEfestu

PR článek

Festival plný hudby, divadla, jídla a pití pokračuje. Třetí týden se můžete těšit na legendy tuzemské hudby od hard rocku, přes jazz až k elektroakustice. Zazní velikáni jako Aneta Langerová nebo Robert Balzar a představí se vám i nováčci na hudební scéně, kteří však ušli už pořádný kus cesty. Vše klasicky doplní divadelní i filmová představení. Určitě si nenechte nic ujít!

První den třetího týdne legendárního zábavního festivalu začneme stylově - letním kinem s Bolkem. Na plátně se Bolek Polívka objeví jako energický mladík, který se zrovna vrací ze studií domů. Film Věry Chytilové zachycuje příběh o mladém strojvůdci plný černého humoru, absurdních scének a vtipně řešených situací, jak už to tato kultovní režisérka mívá ve zvyku.

Úterním večerem se prosmějete od začátku až ke konci

Začneme humorem. Představte si divadelní představení, které nemá scénář. Ten přímo za chodu vymýšlí diváci. Vymyšlený příběh pak odehraje nejlepší brněnský improvizační divadlo - Impro Džow. Jak asi zvládnou zahrát představení, jehož předloha je vymyšlená bez hranic fantazie? Úkolem herců bude pobavit nejen diváky, ale také sami sebe. To si nemůžete nechat ujít. 

 

Rocková středa vám dodá chuť k pohybu

Na středu se mohou těšit všichni fanoušci rockové hudby. Olomoucká kapela Dirty Old Dogs připomíná sedmdesátkové hvězdy hard rockové a grungeové scény, Pearl Jam či Sound Garden, a zahájí tak středeční křepčení pod pódiem. Kontrastní spojení jemných prvků dokáže posluchače úplně okouzlit a duchem dovést zpátky do 70. let v Seattlu.  

Po prvním rockovém zážitku hned čekejte další. Michal Pavlíček je živoucí legenda a génius české rockové kytary. Každé vystoupení je strhující. Nejznámější Michalovy projekty jsou určitě Pražský výběr či Stromboli. K legendárním počinům patří i jeho televizní hudební jam sessions Na kloboučku, kde se během let vystřídali snad všichni umělci nejen české scény. 

Na hudbu se můžete těšit i ve čtvrtek

Dostal stříbrnou medaili v klubové soutěži kapel Radegast Líheň a ocitá se v ostravském nahrávacím studiu. Tak začala strmě stoupat kariéra výtečého akustického mága Tomáše Ptáčka. Ve studiu se potkal s Ondřejem Černým, se kterým natočíl úspěšný singl „10.000 výmluv“. Díky výborné spolupráci pak vznikla hned celá kapela. Přijďte rozhoupat své boky do rytmu jejich písní a podívejte se na klip, kde uvidíte i Mirai a Love&Love

Jakuba Ondru možná znáte z ulice, kde jen tak s kytarou a malým kombem zpíval pro náhodné kolemjdoucí. Jeho kariéra však stále stoupá, a není se čemu divit. Letos se mu podařilo dostat až do finále české Eurovize, kde dostal nejvíce diváckých hlasů! Přijďte si poslechnout i jeho hlas, protože na ulici jej už možná dlouho potkávat nebudete. 

Pátek se ponese v rytmu jazzu

Vaňkovka Fest si plácl s největší tuzemskou jazzovou přehlídkou JazzFest Brno, spojili své síly a připravili pro posluchače unikátní akci, na které nesmíte chybět. Čeká vás originální živá hudba v podání velmi zručných muzikantů a skladatelů. Zemité blues a soul jazz. Kapelník seskupení, vynikající saxofonista Radek Zapadlo (Vilém Spilka Quartet, Cotatcha Orchestra, Ondřej Ruml, Matej Benko ad.) založil kapelu inspirován legendárními nahrávkami „Back At The Chicken Shack“ a „Midnight Special“ skvělého hráče na „hammondky“ Jimmyho Smithe.
Radek Zapadlo hrající v této sestavě na tenor saxofon a alt saxofon se přitom obklopil neméně zkušenými hráči tak, aby obsazení kapely respektovalo původní nahrávky – Kristian Kuruc (vycházející jazzová hvězda z líhně katedry jazzové interpretace JAMU Brno) na bicí, Vladan Ronner (Mulligang, Milan Kašuba Trio ad.) varhany Hammond a Vilém Spilka (Vilém Spilka Quartet, umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno, vedoucí katedry jazzové interpretace JAMU Brno) na kytaru. Repertoáru kapely dominuje zemité blues doplněné neoposlouchanými jazzovými standardy. Kapela zaujme publikum bluesovou pravdivostí a přímým hudebním sdělením.

Mezi další interprety Vaňkovko- jazzové akce je také ostřílený kontrabasista Robert Balzar. Toho můžete v poslední době vidět například v orchestru kapely J.A.R. a Illustratosphere. Při tom stíhá hrát i ve vlastním jazzovém triu, které je bezesporu jednou ze stálic porevolučního jazzu v Česku. Z pódia toto trio oslňuje své posluchače už od roku 1996 a od té doby nahrálo šest autorských alb, která získávají espočet ocenění od kritiků. S každou nově vydanou deskou a každým koncertem jakoby ještě víc srůstalo v jednu tříhlavou entitu, z níž čiší nadhled a jistota. Trio dokáže zúročit veškerý přínos, který mu poskytuje status „working bandu“, k čemuž po boku kapelníka nemalou mírou přispívají i další členové kapely – pianista Jiří Levíček a bubeník Kamil Slezák.

Filmová sobota opět s Bolkem

Jako každé sobotní dopoledne u Vaňkovky čeká na všechny sportovní nadšence Nikol s podložkou na jógu. Večer můžete do uspěchaného nákupního šílenství pozvat opět špetku kultury a zajít se podívat na kultovní snímek Poslední Leč, jehož název znáte určitě hlavně z podniku na Jakubském náměstí. Přijďte se podívat, podle čeho dostaly oba legendární počiny, jak bar, tak film, své jméno. 

Jedinými protagonisty této nezvyklé podívané, v níž se dialogy prolínají s pantomimou, jsou revírník z románu Viléma Mrštíka Pohádka máje a doktor Zvonek Burke ze hry současného dramatika Ladislava Smočka Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho. Děj je velmi jednoduchý: tak jako každý rok přichází doktor Burke navštívit stařičkého pana revírníka, o něhož se stará pečovatelka Dobruše. V malé, nepříliš útulné místnosti prožívají oba přátelé neuvěřitelná dobrodružství, v nichž díky jejich fantazii mění úplně všední věci svou funkci, představy se stávají skutečností a vzniká tak bláznivý svět, v němž je možné všechno. Experimentální film, kde jde v podstatě o hru na hru, se zcela vymyká běžnému standardu barrandovské produkce a oprávněně zaujal kritiku i zasvěcené diváky.

 

 

Neděle s sebou přinese legendy českéhé elektroakustiky

Kdo se celý týden těšil na neděli, měl proč. Nedělní večer totiž představí to nejlepší, co se mezi tuzemskými písničkáři pohybuje. Večer odpálí Akustický energický projekt IAN. Ten vychází ze směsice songwriting, rock'n'rollu a moderního písničkářství prošel od roku 2013 už nemalou cestu. V onom roce 2013 stačilo vítězství na YOUTUBEfestu, aby zvládli vydat velmi kladně přijatou desku VOYAGE, tři roky po sobě hrát téměř 100 koncertů, s Digital fever /HEY GIRL/ se jim podařilo nahrát jednu z nejhranějších písní v českém éteru za roky 2015/2016. Přijďte si poslechnout kapelu, která si zahrála i s Národním Baletem Brno. 

Posledního interpreta třetího Vaňkovko-festového týdne snad ani nemusíme představovat. Je jím legendární Aneta Langerová, kterou si můžete pamatovat jako vítězku úplně první řady Česko hledá SuperStar. Krom hudby se ale věnuje i divadlu, filmu, tanci a v neposlední řadě se na dlouhých 10 let stala tváří neziskové organizace Světluška. Přijďte se nechat pohladit jejím krásným projevem a hudbou v podání skvělých muzikantů jako jsou Dorota Barová, Martin Kopřiva, Ludvík Kulich, Jakub Vejnar a Jakub Zitko.

Autoři | Foto Vaňkovka Fest

Štítky Vaňkovka, nákupní centrum, Vaňkovka Fest, hudba, Brno, Langerová, hudební skupina, Aneta Langerová, Robert Balzar, divadlo, J.A.R., jazz, Bolek Polívka, studium, představení, film

Třetí týden VaňkovkaFestu bude stát za to. Aneta Langerová, Robert Balzar z J.A.R. i vítězové YOUTUBEfestu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.