Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Socha Masaryka od Maxima Velčovského vyrostla na Moravském náměstí

Výstava MUNI 100 připomínající sto let Masarykovy univerzity je v Brně k vidění už od půlky května. Dnes k ní přibyla i čtyřmetrová socha Tomáše Garrigue Masaryka na Moravském náměstí, která zde zůstane do konce září.

Ve čtvrtek dopoledne byla bysta T. G. Masaryka od Maxima Velčovského nainstalována před Místodržitelský palác na Moravském náměstí. „Samotná instalace trvá přibližně tři hodiny, nejdřív musela socha ale přijet v nákladním autě rozdělená na dva kusy,“ řekl konstruktér Pavel Soukal. Čtyřmetrový Masaryk na místě zůstane do 30. září, kdy výstava MUNI 100 končí.

Socha vznikla v loňském roce a k vidění byla poprvé na festivalu RE:Publica, který v Brně připomínal sté výročí vzniku republiky. „Po výstavě putovala do Prahy na přehlídku Designblok, odkud se vrátila do Brna do sbírek Moravské galerie. Ta ji zapůjčila na výstavu MUNI 100, kterou pořádá společně s Masarykovou univerzitou,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Socha je koncipována jako prolézačka. Lézt se po ní ale nedá

Původním záměrem Maxima Velčovského bylo postavit sochu jako prolézačku, na kterou by mohl kdokoliv vylézt. „Byl bych rád, kdyby si instalaci lidé mohli užít, bavit se přímo na ní, aby Masaryk žil,“ řekl loni Velčovský pro MF DNES. Podle vedení Moravské galerie ale obecně platí, že pokud se jedná o sochu nebo jiné umělecké dílo, není dovoleno na ně šplhat. Druhým důvodem je pak bezpečnost.  

Místo usazení bylo zvoleno záměrně. „Místodržitelský palác je důležité kulturní místo. Navíc existuje jistá souvislost s markrabětem Joštem, jakožto monarchou, a demokraticky zvoleným prezidentem Československa Masarykem,“ vysvětlil ředitel Moravské galerie Jan Press.

Masaryk zůstane v Brně

Moravská galerie společně s Masarykovou univerzitou původně zamýšlely představení sochy hned při zahájení výstavy, ale Odbor památkové péče města místo zamítnul. Po několika pokusech a shánění dalších povolení se bysta na Moravské náměstí přece jen dostala. Nainstalována byla dnes kolem poledne.

Po skončení výstavy bude socha, přestože je sbírkovým předmětem Moravské galerie, vystavena ve veřejném prostoru. „Naším cílem je přibližovat umění veřejnosti. O tom, kde bude umístěna po skončení výstavy, bude Moravská galerie ještě jednat.  Už teď je ale jasné, že zůstane v Brně,“ doplnil Press. Mezi možná umístění patří například kampus Masarykovy univerzity, Masarykův onkologický ústav nebo Masarykova čtvrť.

 

 

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Masaryk, Muni 100, Maxim Velčovský, socha, Moravská galerie, Masarykova univerzita, Tomáš Garrigue Masaryk, Moravské náměstí, výstava, univerzita, Brno, Místodržitelský palác, Designblok, Jošt Moravský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha Masaryka od Maxima Velčovského vyrostla na Moravském náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.