Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Teď když máme, co jsme chtěli. Dnes začíná festival Meeting Brno, nabídne unikátní výstavu nebo Pouť smíření

Meeting Brno počtvrté. Pod mottem "Teď když máme, co jsme chtěli" letos sdružuje diskuzní fóra a různé kulturní akce. Festival odstartuje ve středu 29. května vernisáží audiovizuální výstavy Brno osvobozené!?, připravené ve spolupráci s Pamětí národa jako příspěvek ke třicátému výročí pádu komunistického režimu.

Expozice pod Rudoarmějcem

Unikátní expozice, která nesoudí a nehodnotí, ale nechává hovořit svědky klíčových událostí 20. století, je hlavním projektem letošního festivalu. Velmi netradiční a pro veřejnost atraktivní je její umístění do podzemního prostoru poblíž pomníku Rudoarmějce na Moravském náměstí. Součástí bude také festivalová open-air kavárna.

Festivalové dění nabízí různé programy pro všechny věkové kategorie a zajímavým způsobem zasahuje i do veřejného prostoru. „Živý, zajímavý a tím pádem fungující veřejný prostor je charakteristickým znakem živého a fungujícího města. Zajímavé dění v ulicích a na náměstích dělá město městem. Proto v rámci Meeting Brno umísťujeme právě ve veřejném prostoru vybrané festivalové produkce připomínající třeba méně známou, ale důležitou historii,“ uvedl ředitel festivalu Petr Kalousek.

Debaty o brněnském disentu se zúčastní Uhde, Fiala, Schwarzenberg i Šabatová

Patronát nad letošním festivalem přijal Milan Uhde, jenž vystoupí jako host na jedné z klíčových festivalových debat - debatě věnované brněnskému disentu - společně s Annou Šabatovou, Petrem Fialou a Karlem Schwarzenbergem.  

Tématické debaty se budou věnovat také hlavnímu mottu festivalu. „Mluvit budeme také o pojetí svobody a o tom, co jsme vlastně před třiceti lety chtěli, zda to opravdu máme a co teď můžeme udělat pro svou budoucnost. Téma naší odpovědnosti ve svobodném státě otevřeme společně s velvyslancem při NATO Jiřím Šedivým a plzeňským biskupem Tomášem Holubem," uvedla v tiskové  zprávě mluvčí festivalu Barbora Olšanová.

Havlova anatomie nenávisti

Jedním z vrcholů festivalu bude ve čtvrtek 30. května premiéra představení Divadla Feste Václav Havel: Anatomie nenávisti na Římském náměstí. Soubor vedený Jiřím Honzírkem představí divadelní inscenace slavného proslovu Václava Havla z norského Osla z roku 1990.

„Ve veřejném prostoru připravujeme i taneční představení reflektující tragické brněnské události z 21. srpna roku 1969," upřesnila Olšanová. Festival tak nabídne letní kino a cyklus autorských čtení spisovatelů ze zemí bývalého východního bloku. Hostem bude například maďarský spisovatel Viktor Horváth či česká autorka Petra Hůlová.

Poutníci se opět vydají ne cestu smíření

Na sobotu 1. června se chystá tradiční Pouť smíření, která má sloužit jako připomínka hrůzného odsunu Němců z Brna, při kterém zemřelo desítky lidí.

Festivalu se letos aktivně zúčastní také Daniel Löw-Beer, potomek významné brněnské rodiny. Představí svůj projekt obnovy areálu v nedalekém Brněnci, kde by měl vzniknout památník holocaustu a Oskara Schindlera.


Hlavní body programu festivalu Meeting Brno 2019

  • středa 29.5., 18.00, zahájení výstavy Brno osvobozené!?
  • čtvrtek 30.5., 20.00, představení Divadla Feste na Římském náměstí - Václav Havel: Anatomie nenávisti
  • pátek 31.5., 17.00, pietní akt, Kounicovy koleje
  • sobota 1.6., 9.00, Pouť smíření
  • neděle 2.6., 16.00, procházka po stopách rodiny Löw-Beer
  • pondělí 3.6., 16.00, Po stopách třetího odboje v centru Brna, 
  • úterý 4.6., 14.00 - 18.00, prohlídka Arnoldovy vily
  • středa 5.6., 20.00, Donbas – život v zemi, která neexistuje na politické mapě - reportáž Voxpot, Tržnice Brno
  • čtvrtek 6.6., 16.30, diskuse s vojenskými kaplany, divadlo Husa na provázku
  • pátek 7.6., od 16.00, diskuse o disentu, Schrott Gallery
  • sobota 8.6., od 11.00, otevřená snídaně, Café in the Ghetto
  • neděle 9.6., 19.00, závěrečný koncert, Červený kostel

Foto Meeting Brno

Štítky meeting brno, festival, výstava, Paměť národa, pouť smíření, Brno, představení, Václav Havel, Petr Fiala, Karel Schwarzenberg, Milan Uhde, Anna Šabatová

Teď když máme, co jsme chtěli. Dnes začíná festival Meeting Brno, nabídne unikátní výstavu nebo Pouť smíření  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.