Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Donaha! Studenti nacvičili hru o ajťácích, kteří se dají na dráhu pánského striptýzu

Už tři dekády funguje na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity unikátní divadelní tradice. Studenti různých brněnských fakult i univerzit společně nacvičují vybranou divadelní inscenaci. Jejich podání klasických filmových, literárních a divadelních děl většinou nechybí mladistvá drzost a vyzývavost. Letos se ansámbl pod tradičním vedením Josefa Prokeše rozhodl nastudovat titul DONAHA podle Terrence McNallyho. Z původní předlohy se přitom nezaměstnaní dělníci oceláren nyní změnili na nezaměstnané programátory.

Umělá inteligence jim vzala práci. Korporáty jako IBM, Red Hat, Honeywell a další zkrachovaly, takže dříve vysoce cenění odborníci jsou náhle na dlažbě. Aby zachránili svá rozpadající se manželství a aby nepřišli o své děti, rozhodnou se někteří ze zoufalství nacvičit ajťáckou strip show. Výhradně za drahé vstupné pro dámské publikum. A nadoraz, tedy opravdu donaha.

„Na hře je lákavý její milý a všední humor, jež vyplývá z každodenních životních situací. Tento typ humoru se přitom dynamicky střídá s dramatickými scénami plnými obav a někdy i zoufalství. Díky tomu je hra jiná než například loňský Klub rváčů, který se zaměřoval více na hlubší společenský dopad konzumniho přežívání," shrnul inscenaci jeden z představitelů hlavních rolí Jan Sádovský.

ProFIdivadlo již funguje třetí desítku let a za celou tu dobu neztratilo nic ze své původní študácké provokativnosti a sklonu k recesi. To je podepřeno nápaditou režií, vlastní autentickou scénickou hudbou, precizní prací se světly, nekonvenční kolekcí kostýmů, kreativní scénografií i vyváženým zvukem. 

Na přípravě inscenace se tak kolektivně podílí desítky dobrovolníků. Vedle samotného hereckého obsazení jde i o zvukaře, osvětlovače, členy marketingu a PR týmu, fotografy nebo kulisáky. 

Letošní premiéra inscenace Donaha! je naplánována na středu 15. května 2019 od 19:30 v posluchárně D1 Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Repríz se pak diváci dočkají ve středu 22. května od 17 a 19:30 hodin v Univerzitním kině Scala.
Slavnostní derniérou pak ProFIdivadlo zakončí letošní sezónu v sobotu 15. června od 19:00 hodin na Brněnském výstavišti v rámci oslav stého výročí Masarykovy univerzity.

Foto ProFidivadlo

Štítky ProFIdivadlo, donaha, studenti, fakulta informatiky, Masarykova univerzita, Terrence McNally, Josef Prokeš, IBM, Red Hat, Honeywell, striptýz, Klub rváčů

Donaha! Studenti  nacvičili hru o ajťácích, kteří se dají na dráhu pánského striptýzu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.