Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I vaše plastová krabička může být slavná! Skotská umělkyně je využije k instalaci v Brně

Skotská umělkyně Kate V. Robertson v červnu představí svoji uměleckou instalaci na Moravském náměstí. Součástí tohoto díla se může stát i váš plastový obal. Dům města Brna proto sbírá plastové krabičky.

Máte doma přebytečné plastové nádobky? Dům umění města Brna je využije k instalaci skotské umělkyně Kate V. Robertson. Výtvarnice se tím zapojí do brněnské přehlídky Brno Art Open 2019 (dříve známá jako Sochy v ulicích), která bude probíhat od 4. června do 11. srpna letošního roku na 14 lokacích města.

Z odpadu vznikne forma pro umělecký objekt

"Instalace Kate V. Robertson (1980, Edinburgh) bude k vidění v prostoru Moravského náměstí, konkrétně v té části, v níž opakovaně docházelo ke vztyčování a odstraňování ideologicky zatížených uměleckých děl a staveb. Není náhodou, že autorka do této problematické zóny umísťuje dílo, které reflektuje mimo jiné i naši současnou spotřební kulturu." píše kurátorský tým Cafe Utopia.

Téma recyklace je pro autorku důležité

Realizace je tvořena ručně odlévanou betonovou dlažbou. Dům umění pro ni proto shání prázdné čisté plastové krabičky čtvercových a obdélníkových tvarů, které se využijí jako formy pro jednotlivé dlaždice. Odpad se tak promění ve formu s nečekaným druhotným využitím - k umění.

"Nerovný povrch dláždění otevře otázky o veřejném prostoru a občanské odpovědnosti vůči životnímu prostředí. Autorka tak reaguje na celospolečenský problém recyklace jednorázových plastů. Otázka vyznívá o to naléhavěji v této době masivního rozmachu environmentálně zaměřených iniciativ.dodávají kurátorky.

Výzvy se mohou zúčastnit všichni obyvatelé Brna i ti nebrněnští. Žádané jsou jakékoli plastové krabičky čtvercových a obdélníkových tvarů. Potřeba bude obal od rukoly, pomazánky nebo i svačinový box, který už dávno nemá víčko. Sběrným místem je Dům umění na Malinovského náměstí.

 

Autoři | Foto Dům umění města Brna

Štítky dům umění, sochy v ulicích, kultura, plast, Brno, instalace, umění, dům, Moravské náměstí, Edinburgh

I vaše plastová krabička může být slavná! Skotská umělkyně je využije k instalaci v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.