Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský fenomén Timo vydává knížku, přispívají na něj fanoušci

Tajemný streetartový umělec Timo, který bývá označován za brněnského Banksyho, vydává knihu. A bude to stát za to. Prozatím se na ni skládají fanoušci tohoto pouličního poety.

S jeho uměním se setkal téměř každý, kdo v Brně bydlí nebo přes něj alespoň často projíždí, jeho identitu však zná málokdo. Nenápadné, ale nápadité přesmyčky, poezie na stěnách domů nebo všemi nenáviděný zastřelený maskot Alzy, namalovaný na pilíři mostu u Zvonařky. Pro někoho znamená Timova práce vandalství, většina lidí jej však považuje za umělce. Sborník všech jeho streetartových libůstek si již brzy budete moci prolistovat. Bude to mít skoro 200 stran a prakticky na každé z těch stránek bude barevný obrázek.

 

"Jeho poetické verše, "ikony" či slogany si získaly s postupem času takovou oblibu, že se z Tima stal novodobý klasik, aniž k tomu potřeboval známosti nebo silný osobní příběh. Rozhodli jsme se prezentovat Timovy práce v reprezentativním výboru... a vyjmout je tak z toku času a ochránit před zánikem." hlásí HitHitová kampaň. 

 

Z vandalismu se stalo oceňované umění

Timo začal tvořit jako středoškolák na konci devadesátých let, později studoval fakultu výtvarných umění FaVU VUT, kde jsou některé jeho práce stále k vidění. 

Krom básní a nápisů s jasně rozeznatelným fontem vytváří i velkoplošné malby na veřejných místech. Ve svých dílech zobrazuje i upravená loga známých ochodních řetězců či firem, věnuje se politickým tématům a upozorňuje na sociální problémy, podobně jako britský streetartový umělec Banksy. Totožnost obou je veřejnosti neznámá především proto, že k realizaci využívají veřejného prostranství nebo míst, která jsou v soukromém vlastnictví někoho jiného. Obvykle však majitelé těchto nemovitostí Timovy ani Banksyho práce za vandalství nepovažují. Umělce si dokonce často volají i ke konkrétním zakázkám. 

Bez zraků a za mraky začínají zázraky

V lednu 2014 se v brněnské galerii OFF Format konala Timova výstava nazvaná Indoor adventure. S jeho surrealistickými malbami se mimobrněnští návštěvníci mohli seznámit na podzim 2017, kdy měl  Timo výstavu v pražské galerii Pro arte nazvanou Napiš. Další streetartové počiny během let pomalu přibývají jak v Brně, tak v blízkém i dalekém okolí. 

Streetartista dokázal svojí tvorbou zaujmout širokou veřejnost, na sociálních sítích se nachází spousta fanouškovských stránek, kde si nadšenci posílají fotky oblíbených a již kultovních básní i obrázků stejně jako těch nově vzniklých. 

"Chceme představit Timovu nápaditou, angažovanou a vtipnou tvorbu i lidem, kteří nežijí v Brně nebo v Praze a nemají možnost potkávat se s Timovými díly přímo v terénu. Chceme také zachovat pár klasických věcí, kterým v exteriérech hrozí zničení, případně připomenout ty, které už působení času a vandalů podlehly. Chceme představit Tima jako komplexního umělce, který pracuje různými prostředky a téměř neomylně zasahuje cíl." píše Martin Reiner, majitel nakladatelství Druhé město, zakladatel projektu na HitHitu.

Přispět na knihu, získat tak jeden její výtisk či sběratelský kousek z Timovy tvorby a podpořit tak brněnskou kulturu můžete i vy zde. 

Autoři | Foto Veronika Šikulová

Štítky timo, HitHit, kniha, streetart, Banksy, Brno, Alza.cz, umění, Martin Reiner, Ústřední autobusové nádraží Zvonařka, Praha

Brněnský fenomén Timo vydává knížku, přispívají na něj fanoušci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.