Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Taneční festival Dance Brno přivede do Brna už podruhé výběr špičkového evropského baletu

Letošní ročník festivalu Dance Brno 2019 navazuje na loňský projekt Dance Brno 100 a více než čtvrt století v Brně uváděný a Baletem NdB pořádaný festival Tanec Brno. Aktuální ročník představí jeden z předních souborů Pobaltí, konkrétně Litevský národní balet. Ten v programu doplní Slovinský balet národního divadla v Mariboru, italský soubor současného tance Spellbound Contemporary Ballet a jako českého zástupce uvidí diváci balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Diváci se mohou těšit na pestrý program složený převážně z neoklasických a současných choreografií.


PROGRAM DANCE BRNO 2019

Balet Jihočeského divadla

Klíče odnikud

Choreografie: Petr Zuska

Hudba: Antonín Dvořák, Leoš Janáček

Celovečerní „choreografická variace“ Petra Zusky je inspirována návštěvou dnes již úplně opuštěného domu jeho prarodičů. Ten byl po několik posledních desetiletí obýván jednou osamocenou ženou, která zde posléze v naprosté samotě i zemřela. Zuskovo taneční divadlo se opírá o ostrý kontrast dvou velice rozdílných hudebních děl. Jde o skladby dvou neporovnatelných geniálních českých skladatelů, Dvořákovo Requiem a Janáčkovu klavírní lyriku. V prvním případě jde o „vysokou“ duchovní symfonicko-vokální hudbu, v druhém o „pouhý“ a jakoby osamocený klavír.

7. 5. 2019 od 19.00 v Mahenově divadle


Litevský národní balet Vilnius

Der Prozess

Choreografie: Martynas Rimeikis

Hudba: Mindaugas Urbaitis

Der Prozess na motivy románu Franze Kafky je prvním celovečerním dílem mladého litevského choreografa Martynase Rimeikise. Společně s působivou původní hudbou a chladnou scénou představující monumentální gilotinu, vypráví autor silný příběh konfrontující individualitu člověka a oficiální systém.

20. 6. 2019 od 19.00 v Janáčkově divadle


Spellbound Contemporary Ballet

Rossini Ouverture

Choreografie a režie: Mauro Astolfi

Hudba: Gioachino Rossini

Spellbound Contemporary Ballet byl založen v roce 1994 choreografem Maurem Astolfim. O dva roky později se k němu připojila kulturní manažerka Valentina Marini a od té doby se začal soubor významně mezinárodně prosazovat. S nezaměnitelným stylem a kvalitním tanečním souborem, který je v této generaci považován za nejlepší, se Spellbound řadí k nejvýraznějším moderním italským souborům s významným mezinárodním přesahem. To dokazuje účast na hlavních festivalech v Evropě, Asii a Americe. Spellbound se v inscenaci ROSSINI OUVERTURES vydává na snovou cestu lemovanou mnoha vzpomínkami a postavami, které vyprávějí příběh o muži, osamělém, veselém, smutném i statečném. Tyto vzpomínky a postavy obývají symbolickou a tajemnou strukturu, která není ničím jiným, než velkým archivem, tajným domem Rossiniho, který zachoval, katalogizoval a proměnil ve sbírku jeho kouzlo, jeho jídlo, jeho lásky. Dům, ve kterém se mísí chutě a barvy rušného života, který není prost strachů a problémů a je poznamenán dlouhou chorobou, ale vždy byl vzrušující, smyslný a tělesný. Rossiniho život byl plný života. Pro choreografa Maura Astolfiho je uvedení díla ROSSINI OUVERTURES způsob, jak vzdát hold tomuto nádhernému umělci.

22. 6. 2019 od 19.00 v Janáčkově divadle


Balet Slovinského národního divadla Maribor

Hora

Choreografie: Edward Clug

Hudba: (smyčcový kvartet) Balanescu

V choreografii Hora, původně vytvořené pro dortmundský balet, se choreograf Edward Clug poprvé ve své kariéře obrací ke svým kořenům a k hudebnímu dědictví rodného Rumunska, kdy zkoumá význam osudových událostí v našich životech a sílu rituálů ve společnosti. Hudebním motivem se mu staly sofistikované a pečlivě upravené etnické prvky v tvorbě legendárního smyčcového kvarteta Balanescu.


Cantata

Choreografie: Mauro Bigonzetti

Hudba: Gruppo Musicale Assurd

Půvabná choreografie Maura Bigonzettiho byla vytvořena pro lisabonský baletní soubor Gulbenkian (2001). Jedinečný choreografický jazyk Bigonzettiho, jeho vášnivá i niterná gesta odrážející středomořský temperament vyvolávají celé spektrum emocí, které v kontrastu k hořkosladkým tradičním melodiím jižní Itálie oslavují krásu života ve své všudypřítomnosti a smyslnosti.

24. 6. 2019 od 19.00 v Janáčkově divadle


Festival Pass DANCE BRNO 2019 umožní divákům vidět všechna červnová představení za lepší cenu. Jestliže si zakoupí vstupenky na všechna tři představení v Janáčkově divadle, získají slevu 25 %.
Cena Festival Passu se vypočítává z aktuálních cen vstupenek, které si v danou chvíli divák vybere. Sleva 25 % bude započítána na celkovou částku. Sleva se nesčítá s ostatními slevami, jako jsou slevy pro důchodce, studenty/děti, ZTP a další. Více info na webových stránkách festivalu.

Autoři | Foto NdB

Štítky dance brno, Mezinárodní taneční festival, Brno, balet, festival, divadlo, Gioacchino Rossini, choreografie, Jihočeské divadlo, Maribor, Mauro Bigonzetti, Janáčkovo divadlo, Antonín Dvořák, dům

Taneční festival Dance Brno přivede do Brna už podruhé výběr špičkového evropského baletu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.