Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letošní pokládání kamenů zmizelých v Brně připomene zapomenutý atentát

I Brno mělo svého Heydricha. Atentát i jeho hrdiny si připomeneme 14. 4. 2019 se Sokolem Brno, který jako každoročně i letos položí Kameny zmizelých.

Oběti nacistického režimu si i letos připomeneme pokládáním Kamenů zmizelých v ulicích města Brna. Tentokrát událost vychází na 14. dubna. 

Heydrich po Brněnsku

 V letošním roce  budou Kameny zmizelých věnovány obzvláště výjimečné a nepříliš známé události – brněnskému atentátu, který je paralelou k pražskému atentátu na Reinharda Heydricha. Postarat se o něj měli bratranci Alois Bauer a Vladimír Blažka, kteří patřili k účastníkům domácího protinacistického odboje. Ti se rozhodli sprovodit ze světa příslušníka SS, Augusta Gölzera.

Celý příběh neohrožených bratranců najdete zde. 

Právě těmto mužům budou Kameny položeny. Kromě nich mají Kameny zmizelých připomínat také další osoby, které se Gestapu podařilo během pátrací akce po atentátnících zadržet, a nakonec i popravit. Jedná se o odbojáře Milana Gensereka, Zdeňku Pařízkovou, Kateřinu Haftlovou nebo Soňu Tomanovou.

Věnováno Místo pokládání Čas pokládání
Vladimír Blažka Zubatého 4 9:00
Alois Bauer Štefanikova 27 10:30
Milan Genserek Třída kpt. Jaroše 33 10:00
Kateřina Haftlová Hilleho 3 9:30
Zdeňka Pařízková Trávníky 50 11:30
Soňa Tomanová  Mášova 10 11:00

,,Letošní rok je věnován skutečně výjimečné události, na kterou se mělo po válce zapomenout. Brněnský atentát si zasluhuje pozornost, protože po Reinhardu Heydrichovi se jednalo o v pořadí druhého nejvyššího představitele nacistické moci, na kterého byl v Protektorátu uskutečněn atentát.“ říká místostarosta Sokola Brno Michal Doležel.

Autoři | Foto Michal Doležel

Štítky kameny zmizelých, Brno, atentát, Reinhard Heydrich, Alois Bauer, Vladimír Blažka, Schutzstaffel, Brněnsko, Michal Doležel

Letošní pokládání kamenů zmizelých v Brně připomene zapomenutý atentát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.