Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bude to divoká jízda, která otestuje, co všechno divadlo ještě unese, říkají divadelníci o hře na námět KKRD Boys

"Boys chcou mnout prut krz šlic top koc mit cajk brus fest lit strop pak jit srat pak spat nic víc bro." Kdo zná KKRD Boys, pochopí. Kdo nezná, tuto definici mužství nejspíše ani na jeden nádech nepřečte. Brněnský fenomén KKRD Boys, nejvýznamnější literární cenou ověnčený blog/knižní trilogie, dostane v Brně divadelní podobu. Chopili se jí divadelníci z Husy na provázku a slibují, že o žádné eufemistické zjemňování svérázného díla určitě nepůjde.

Na své náklady vydali tři knihy, hned na první pokus je lidé zvolili za nejlepší blogery roku v prestižní ceně Magnesia Litera. Moderátoři byli na předávání cen svéráznou partičkou, která nikdy předtím veřejně nevystoupila, naprosto zaskočeni. A podobně zaskočen je každý, kdo se setká s jazykem (či sdělením samotným) KKRD Boys poprvé.

Z brněnské partičky se stal fenomén, který dávno překročil hranice moravské metropole. A nyní opět expanduje, tentokrát však na divadelní prkna. Netradičního námětu se totiž chopili v Divadle Husa na provázku (/Pusa na klobásku).

„Zlákal nás nejen nekorektní humor, ale především jazyková vybroušenost téhle podivné partičky a jejich literatury," vysvětlila režisérka chystané inscenace Anna Davidová. 

Výdělek z tantiém písknou pasrům, co jim vlak přejel čapy

Nápad na divadelní ztvárnění se borcům z KKRD partičky líbil. „Náš nápad je pobavil. Už to prý chtěli po třetí knize skoro zabalit, vdechli jsme jim znovu život," prozradila dramaturgyně Eva Petláková. 

„Překvapilo nás, s jakou samozřejmostí nám dali úplnou svobodu při nakládání s jejich texty. Respektují divadlo a jeho svébytnost. Dali nám to celé všanc a případný výdělek z tantiém hodlají prý věnovat na charitu... Holt pravověrní drsňáci," pochvalovala si spolupráci s Kluky, kteří rádi dročí režisérka Davidová.

Budeme zkoumat zhůvěřilost diváků i možnosti divadla jako takového

Útržkovité příběhy a pravidla (nejen) Oltecu dostanou základní příběhový rámec. „Ve výsledku půjde ale hlavně o hodně divokou jízdu složenou z různých obrazů, která bude testovat nejen výdrž a hranice zhůvěřilosti diváků, ale i možnosti divadla jako takového a zkoumat, kolik toho inscenace vůbec může unést," dodala Davidová.

Diváci se přitom mohou těšit na Terezu Volánkovou, Jana Kolaříka a Dominika Telekyho v hlavních rolích. Hudební dramaturgie se ujal Pavel Zlámal a jeho Brunnwerk.

Premiéra je naplánována na Den matek 12. 5. 2019 na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku. Všechna představení až do konce června byla však během hodiny vyprodaná. „Od září spustíme další sérii představení. Takže si hlídejte spuštění zářijového předprodeje. Na všechny se dostane," uzavřela Petláková.

Štítky kkrd boys, husa na provázku, divadlo, představení, pravidla bincárny, Divadlo Husa na provázku, divadelní herec, Brno, Anna David, Magnesia Litera, Den matek, Jan Kolařík

Bude to divoká jízda, která otestuje, co všechno divadlo ještě unese, říkají divadelníci o hře na námět KKRD Boys  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.